Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Stress – inifrån och ut

Stress inifrån och ut
Dela detta innehåll:

Hur definierar du stress? Vad orsakar stress hos dig? Hur du presterar på jobbet? Att börja på en ny aktivitet eller testa något nytt? Deadlines?

Vad är stress?

Dr. Seth Oberst, legitimerad sjukgymnast med inriktning på idrott, arbetar med patienter med kroniska och komplexa problem och beskriver stress som psykologiska eller miljöbetingade krav som är högre än man själv tror man klarar av.

Kroppens autonoma nervsystem avgör vår fysiologiska reaktion på stress. Det autonoma nervsystemet är indelat i två system, det sympatiska nervsystemet (SNS) och det parasympatiska nervsystemet (PNS).

Det sympatiska nervsystemet är det som utlöser de biokemiska och fysiologiska förändringar som uppstår i kamp- och flyktsituationer.  När det sympatiska nervsystemet slår till ”larmar” 1 400 kemiska, fysiologiska och psykologiska förändringar för fullt och bildar ett slags pansardräkt.

Det parasympatiska nervsystemet stänger tvärtom av kamp- och flyktreaktionen och återställer hormoner, organ och system till samma nivåer som före stresspåslaget (www.stresscourse.tripod.com)

 

Normala och onormala stressreaktioner

Hur kan stress påverka din hälsa? 75 – 90 procent av alla läkarbesök är kopplade till stressrelaterade problem. Hälften av alla vuxna har upplevt negativa hälsoeffekter på grund av stress. 

Enligt Oberst är det exempelvis normalt att det sympatiska nervsystemet aktiveras och utlöser reaktioner när man tänker på situationer som orsakar stress. Däremot är det inte normalt när tillståndet blir begränsande och kroniskt.  

Obehandlad stress kan verka som ett gift i kroppen om man inte får återhämta sig, eller göra så att kroppen inte återgår till ett stabilt normalläge. Detta är en av de främsta orsakerna till stressrelaterade symptom.

 

Hur vi hanterar eller upplever stress avgör om den är hälsosam eller ej

Det finns många avslappningstekniker som hjälper kroppen att återhämta sig efter stresspåslag. Sådana tekniker kan bidra till att framkalla kroppens autonoma reaktion/avslappningstillstånd för att skapa en paus som bryter långvarig stress. Exempel på sådana metoder är progressiv avslappning, mental kroppsskanning och guidad visualisering. Några av de enklaste verktygen har vi emellertid alltid med oss, nämligen andning och meditation.

Andning

Ett bra sätt att ge kroppen möjlighet till återhämtning och avslappning under dagens lopp är att lära sig att andas medvetet. Andning som reglerventil är en mycket viktig övning, vilket det finns många vetenskapliga belägg för. Enligt Oberst är andning ett beteende som svarar på emotionella tillstånd. Andningen binder ihop oss såväl fysiskt, neurologiskt som emotionellt.

Målet är att öka individens medvetenhet om att det går att styra kroppens fysiska reaktioner på stress genom att lära sig att sänka andningstakten med hjälp av visuell återkoppling.

Meditation

Meditation är ett annat praktiskt verktyg som man alltid har med sig. En grundläggande meditationsteknik fokuserar på andningen. Det finns många sätt att meditera på och flera resurser att tillgå för den som vill lära sig.

Andra metoder

Andra bra sätt att hantera stress på är att ta hand om sig själv genom att äta en väl balanserad kost, motionera regelbundet, sova ordentligt och ta pauser som främjar återhämtning. Det är också viktigt att knyta an till andra som man kan prata med om sina känslor, särskilt när man genomgår svåra perioder.

Stress i positivt ljus

Man kan också betrakta stress på ett positivt sätt enligt hälsopsykologen Kelly McGonigal, Ph.D. Efter att gett sina patienter råd om de skadliga effekterna av stress fick McGonigal genom nya forskningsrön upp ögonen för att hon behövde ompröva begreppet stress.

Hon förklarar hur man kan se bortom kamp- och flyktreaktionen och i stället använda stress för att bli mer motståndskraftig, starkare och ”helare” genom att öka medvetenheten om sina värderingar.

I sin bok presenterar hon några studier i vilka negativa hälsoeffekter orsakade av stress fick allvarligare följder – till och med dödlig utgång – när stress upplevdes som något negativt än i fall där stress betraktades mer positivt.

Enligt McGongigal visar rönen att stress kan göra dig smartare, starkare och framgångsrikare, hjälpa dig att växa och lära samt ingjuta mod och medkänsla. Rönen visar också att din inställning till stress påverkar allt från hjärta och kranskärl till din förmåga att finna mening i livet. (McGonigal)

Redo för en förändring mot positiv hälsa?

Att uppnå sin fulla potential är inte alltid det lättaste. För detta kan krävas att först ta sig förbi hopplöshet, hjälplöshet och ambivalens och hitta sin egen målbild av välbefinnande.

Detta behöver inte alls vara komplicerat, utan till och med roligt och kreativt. Du kan även behöva ta hjälp av andra resurser. Utöver att läsa på själv så finns det hälsovårdspersonal, stödgrupper och hälsocoacher att vända sig till. En hälsocoach ger dig de verktyg och det stöd du behöver och kartlägger tillsammans med dig dina unika behov för att kunna möta dig precis där du befinner dig.

Vad är ett lämpligt nästa steg för dig om du vill vända skadlig stress till fysisk, mental, emotionell och spirituell hälsa, samtidigt som du blir starkare, modigare och mer medkännande?

Texten är översatt från engelska. Skrivet av:  Susan Bessey, PT, DPT, MCWC (Master Certified Wellness Coach) som är sjukgymnast i Charlotte, NC. Bessey är specialiserad på hälsa, välbefinnande och träning.