Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

8 tips för en lättare resa med rullstol

Lättare flygresa med rullstol

Många rullstolsburna kan uppleva flygresor som stressande. Att komma till gaten i tid, manövrera runt flygplatsen och dra runt med bagaget är inte lätt för någon. När man dessutom har medicinsk utrustning, eller ett hjälpmedel hålla ordning på, blir det ännu svårare. Som med många andra saker i livet, kan man i möjligaste mån undvika potentiella problem genom att planera i förväg. Här får du 8 tips om hur du kan undvika stress när du ska ut och resa med rullstol.

1. Var ute i god tid

Alla resande uppmanas att vara ute på flygplatsen i god tid innan avresa, gärna 1-2 timmar före avgång, beroende på om det är en inrikes- eller utrikesresa. Flygbolagen informerar om rekommenderad incheckning på sina hemsidor, så kolla upp vad som gäller på det flygbolag du ska resa med.

2. Ta med din sittdyna ombord på planet

Ta bort sittdynan innan rullstolen placeras i flygplanets lastrum – så kan du sitta på din egen dyna under flygningen. Detta kommer att säkerställa god positionering och ökad komfort, vilket är särskilt viktigt om du är i riskzonen för att utveckla trycksår. Detta kommer också att minimera risken att dynan blir transportskadad.

3. Dubbelkolla informationen på bagagetagen

Se till att informationen på bagagetagen, som är fäst på rullstolen, matchar informationen på ditt boardingkort – då är du helt säker på att ni hamnar på samma plats.

4. Sätt en namnlapp på din rullstol

Även om det är osannolikt att bagagetagen försvinner från rullstolen, är det alltid klokt att ha en extra. Hitta en plats på rullstolen där du kan fästa en etikett med ditt namn, telefonnummer och destination.

5. Ta bort sidoskydden

Om din rullstol har sidoskydd kanske du vill ta av dessa och ta med dem ombord på planet – för att undvika dessa lossnar eller skadas under transporten.

6. Meddela flygbolaget om att du kommer

Ge i god tid före avresa besked till ditt flygbolag om att du reser med rullstol. Detta garanterar att du får den hjälp du behöver när du kommer till flygplatsen.

7. Ha dialog med personalen i gaten

Reser du utan assistans, lönar det sig att meddela personalen i gaten om att du skulle vilja gå ombord först. På så sätt slipper du stressa ombord och markpersonalen får mer tid att säkert fästa rullstolen i bagageutrymmet.

8. Lämna extra information om du reser med en eldriven rullstol

Notera gärna lite extra information på en lapp som du fäster på rullstolen om hur bromsarna fungerar, och hur de kopplas ifrån så att markpersonalen kan hantera rullstolen korrekt.

 

Att resa med rullstol är alls inte omöjligt. Ju mer och oftare du gör det, desto enklare blir det att planera för en mer beghaglig upplevelse. Dessa tips är en utgångspunkt, och allteftersom du blir mer erfaren kommer du att bli mer medveten om hur man ska gå tillväga nästa gång du är ute och reser.