Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Användare som behöver extra stöd vid bad

stöd

För äldre eller personer med funktionshinder kan det vara en utmaning att ta sig i och ur badkaret. För vissa är det svårt att lyfta benen över badkarskanten, medan andra har svårt att resa sig från sittande eller ta sig ur badkaret på ett säkert sätt. Den glatta ytan i badkaret kan också kännas väl osäker för personer med rörlighets- eller balansproblem. Om så är fallet är det dags att titta på olika alternativ av hygienhjälpmedel som kan ge stöd!
Alla vill kunna sköta sin hygien. När det vanliga badet i badkaret börjar bli svårt att genomföra är det därför viktigt att leta efter alternativ. Vilka möjligheter som erbjuds bland hygienhjälpmedel varierar beroende på om du t.ex. har assistans och hur mycket hjälp du behöver för att kunna bada på ett säkert sätt.

Hjälpmedel som ger extra stöd

Badkarslyftar

En badkarslyft placeras i ett vanligt badkar. Användaren sätter sig på lyften, som sänker ned och senare lyfter upp honom/henne ur badkaret. Badkarslyftar lämpar sig oftast för personer som kan sitta vid sidan av badkaret och lyfta benen över badkarskanten. De är enkla att använda och relativt billiga, men passar inte alla. Badkarslyftar kan vara flyttbara, vilket är perfekt för hemmiljöer där badkaret även används av andra personer.

Badkarslyftar

Badkarslyftar är en enkel lösning för många rullstolsanvändare som annars inte skulle kunna använda ett badkar. De kan vara mekaniska eller eldrivna, och består av en sits och rygg, användaren kan lyftas, flyttas och sänkas ned i badkaret. Mekaniska lyftar kräver oftast assistans av en annan person, medan eldrivna lyftar kan manövreras av brukaren själv eller en tredje part.

Badkarsstolar

Om du kan ta dig i och ur badkaret men har svårt att resa dig, kan en badkarsstol vara ett prisvärt och effektivt alternativ för att sköta hygienen. Stolen placeras i badkaret och har stadiga, halkfria fötter som förhindrar olyckor. Användaren kan använda en badkarsdusch eller ta ett bad.

Vridbar badkarsstol

Ett annat alternativ är en vridbar stol. Den monteras i höjd med badkarets övre kant och kan vridas så att brukaren sätter sig på den innan han/hon lyfter in benen och fötterna över kanten och sedan ner i badkaret.

Badbrädor

Den här lösningen, som påminner om badkarsstolen, består av en monterad sits som ligger tvärs över badkaret och vilar mot kanten. Badbrädan är ett annat perfekt och prisvärt alternativ för den som kan lyfta benen över badkarskanten men inte är stadig nog att duscha stående.

Stödhandtag

Stödhandtag är mycket praktiska hjälpmedel i funktionshindrade personers hem, bl.a. i badrummet. Stödhandtaget monteras på
väggen och gör det lättare för användaren att ta sig i och ur badkaret eftersom han/hon har något stadigt att hålla i. Det finns även stödhandtag med sugproppsfunktion, där monteringen är enklare.
Det här är bara ett litet urval av alla våra hjälpmedel för personer som behöver lite extra stöd för att kunna fortsätta att använda sina badkar. Som inspiration rekommenderar vi den här Pinterest-sidan. Om du vill ha skräddarsydd information för just dina behov bör du ta kontakt med en sjukgymnast eller arbetsterapeut.
Glöm inte att titta på våra badrumshjälpmedel för personer med funktionshinder. Det ska inte vara svårt att hålla sig ren!