Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Att använda skor efter en ryggmärgsskada: Tre saker du bör känna till

Vad du bör känna till om skor efter en ryggmärgsskada

Efter en ryggmärgsskada är kanske inte användning av skor det första du tänker på. Men faktum är att dina fötter behöver lika mycket omsorg som andra delar av kroppen som påverkats av skadan.

Vissa måste ta hjälp av ortotiska hjälpmedel och med dem följer olika skomöjligheter. Andra behöver inte något särskilt stöd vilket innebär att det inte finns någon styv barriär mellan skorna och fötterna.

Att använda skor efter en ryggmärgsskada är annorlunda mot vad det varit förut. Med största sannolikhet kommer du inte att kunna dra på dig favoritskorna, åtminstone inte utan lite utvärdering. Så innan du börjar använda skor igen är det tre saker du bör känna till.

 

  1. Fötterna kan svullna. Ödem är ett vanligt problem bland personer som drabbats av ryggmärgsskada.

Ett ödem är en svullnad som primärt uppstår i de nedre extremiteterna såsom ben, anklar och fötter. Ödem uppstår när paralyserade muskler inte klarar att pumpa blodet tillbaka upp i benen och det flödar ut. Vätskan i blodet kan då läcka ut genom venerna till intilliggande vävnad.

Av den anledningen ska du köpa skor som är en eller två storlekar större än du brukade ha innan du blev skadad. Större skor bidrar till minskad svullnad. Även om skorna tycks stora när du kliver upp på morgonen så kan de svullna under dagen på grund av att benen hänger ned i en sittande position.

 

  1. Fötterna måste få tid att anpassa sig. Använd inte skor för första gången efter skadan under en hel dag. Första gången du provar att använda skor räcker det att du har dem på dig i 30 minuter. Efter det kan du ta av dig skorna och undersöka fötterna. Titta om det finns ställen på dem som verkar irriterade, mörka eller röda. Inspektera anklar, hälar och tår noga.  Knotiga ställen kan lätt bli irriterade.

Under infasningen lägger du till en extra timme varje gång du använder skorna tills du kommit upp i 12 timmar. Om du upptäcker några irriterade ställen under denna period ska du undvika att använda skor tills fötterna är återställda. Nästa gång du provar att bära skor igen ska du välja en större storlek, eller en helt annan modell. När invänjningsfasen är över kommer du att ha fått ett bra hum om vilka typer av skor som fungerar för dig och vilka typer du bör undvika.

 

  1. Köp följsamma skor. Moderiktigheten får stå tillbaka när du väljer skor. Därmed inte sagt att du inte kommer att hitta ett par skor som du tycker om, men utseendet är underordnat skornas storlek, ventilation och följsamhet.Finskor kan därför ta lite längre tid att prova ut.

Skor i mjukt läder eller tyg är bäst eftersom de inte utsätter huden för så mycket tryck. Mjuka skor kan även följa eventuella svängar på foten orsakade av muskelkontrakturer. Mjuka material som andas, till motsats från hårt läder eller vinylplast, motverkar också fotsvett som kan bryta ned huden på fötterna. Rena, torra fötter blir inte irriterade lika lätt.

Friska fötter

Begränsad känsel och rörelseförmåga i ben och fötter kan göra det svårt att avgöra om en sko är bekväm eller ej. Fötterna kan bli skadade utan att du ens märker det. Tänk på följande tre saker när du börjar använda skor igen så undviker du problem och kan hålla fötterna i form. På nätet finns specialanpassade kläder och skor att köpa.

 

Texten är översatt från engelska. Skrivet av:  Annie Beth Donahue ‒ professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com