Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Existerar det något som ”en liten rullstol”?

Dela detta innehåll:

Vi hör ofta orden ”Jag letar efter en liten rullstol”, utan att fördjupa sig mer i detta uttalande är det omöjligt att veta vad personen behöver.

En liten rullstol kan hänvisa till en rullstol för ett barn, eller till en för en äldre person vid tillfällig användning som måste transporteras enkelt. I motsatt ände av skalan kan det betyda en kompakt rullstol för en aktiv användare. Oavsett det specifika scenariot vad som förblir viktigt är rullstolens storlek.

Så vad handlar egentligen storlek om?

Storlek är avgörande för komfort, hållning, funktionalitet och oberoende, men det är bara korrekt i användarens sammanhang. Därför ska ingen rullstol vara liten eller stor; de borde bara vara perfekt för den som sitter i den.

Därför är det viktiga att lära sig hur man säkerställer att en rullstol är i rätt storlek för dig.

Mät sittbredd

Den grundläggande och enkla regeln att börja med är att mäta hur bred din höft är i sittande. Med det måttet så är det helt individuellt om man vill att armstödet skall vara tajt mot höften eller om man vill ha lite mer luft mot armstödet. En tajt stol blir mera ”ett med kroppen” och drivhjulen kommer närmare och stolen kan upplevas mer lättkörd. Lite mera luft medger att man kan röra sig lite mer. Vad är bäst? Det ska du som sitter i rullstolen avgöra.

Oavsett hur man vill ha det så ska man aldrig känna obehag, irritation eller smärta av hur man sitter, för då är det fel någonstans.

Man skall också övertid kontrollera att den bredd man har på rullstolen är korrekt, för kroppar ändras och andra behov kan uppstå. Du förändras hela tiden och då kanske även att rullstolen måste anpassas eller bytas ut.

Mäta sitthöjd

Höjd är mycket viktigt, särskilt om du är en rullstolsanvändare som genomför en stående förflyttning. Anledningen till detta är att om rullstolen är för låg kommer den att hämma en säker och oberoende förflyttning.

När det gäller sitthöjden så är det egentligen två mått som man måste hålla reda på. Ett är sitthöjden på rullstolen, alltså höjden upp från golvet till sittenhetens framkant. Det andra måttet är längden på underbenet. Det måttet mäts från golvet (hälens botten) till vecket bakom knäet känt som popliteal-vecket. Det görs med fördel sittande på en bänk eller stol. Rullstolens sitthöjd ska vara minst 25 mm högre än detta mått så att inte fotplattan/-bågen kommer för nära golvet/marken.

Mät sittdjup

Vikten av sittdjup kan förbises men är oerhört viktigt, särskilt för att minska riskerna för tryckskador för vanliga rullstolsanvändare.

En för kort sits innebär en mindre understödsyta för baken och låren som i sin tur innebär att trycket på de delarna blir högre än om man har ett rätt sittdjup. Det kan också innebära att rullstolen blir mindre lättkörd eftersom man har mera belastning på länkhjulen..

En sits som är för djupt eller för kort uppmuntrar en sjunkande hållning på grund av hur det förändrar bäckenvinklarna som sätter tryck genom vävnaden bakom knäna.

Ett lämpligt sittdjup bör göra det möjligt för användaren att sitta med baken så långt som möjligt in mot ryggstödet och samtidigt ha 25 mm eller ungefär två fingrars bredd fritt utrymme mellan sitsen och vad/baksida knä.

Det finns ett antal andra viktiga mätningar att tänka på när man bestämmer lämpligheten för en rullstol så som ryggstödets höjd, sittvinkel och armstöd, varför en professionell bedömning alltid är det bästa alternativet. Rullstolar kan fås i alla möjliga former och storlekar, det viktiga är att det mäts för att passa den specifika användaren för att säkerställa att deras hälsa, välbefinnande och oberoende stöds.

Skrivet av Kate Sheehan