Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Fem hälsotips till en rullstolsanvändare

Det är enkelt sagt många (om inte alla) hälsoproblem som anges i denna artikel som är tillämpliga på alla som läser – inte bara rullstolsanvändare.

Men det faktum att sitta i rullstol ofta medför en egen uppsättning hälsokomplikationer, gör att det är ännu viktigare att du åtminstone försöker följa några av dessa råd. Här är fem topptips för att förbättra din övergripande hälsa som rullstolsanvändare.

 

1 – Stretching

Det är självklart att stretching kan vara mycket fördelaktigt för dina leder, muskler och kanske även dina inre organ. Som rullstolsanvändare utsätts förmodligen din kropp för timmar efter timmar i ett statiskt sittande läge – något som inte är alltför bra för din insida. Stretching kan ofta hjälpa till att lindra några av de påfrestningar och överbelastningar som du utmanar din kropp med, särskilt om du inte kan stå upp självständigt.

Stretching kan också hjälpa dem som manuellt kör sina egna rullstolar. Konstant belastning på dina leder och muskler från att föra fram en rullstol kan leda till smärtsamma komplikationer senare i livet – så kom ihåg att mjuka upp och stretcha i början av varje dag.

Tre Yoga-övningar

Yoga efter ryggmärgsskada

2 – Kosthållning

Det är inte tillräckligt med människor som lägger vikt vid sina kostvanor, nu med cancer och diabetesepidemier som sprider sig som en löpeld med varje generation är det viktigare än någonsin att se över vad vi bygger upp våra kroppar med.

Det finns så många olika dieter där ute och det finns inte en kost som passar alla människors behov. Därmed är det viktigt att experimentera med vad som är bäst för dig och att fortsätta utbilda dig själv gällande vad som är hälsosamt eller inte av världens alla livsmedel. Utvärdering och faktagranskning är viktigt, som med allting annat.

Håll dig frisk

3 – Undvik trycksår

Trycksår ​​kan vara en verkligt otäck upplevelse och kan lämna dig ur balans och med följdproblem i flera månader – eller ännu värre kan de vara livshotande om infektioner sätter in. Ett användbart tips som hjälper till att undvika trycksår är att komma ihåg att byta sittposition så ofta som möjligt. Om du inte kan flytta dig själv i din rullstol, kan du kanske försöka söka lite hjälp att justera position minst en gång i timmen – bara för att fördela trycket på vissa delar av kroppen.

Ett annat bra tips för att undvika trycksår är att skaffa en tryckavlastande sittdyna till din rullstol, vilket inte bara är extremt bekvämt, men kan hjälpa till att förhindra dessa otäcka sår!

Läs mer om våra Vicair-dynor

För mer information om hur man avlastar tryck och produkter som finns för att hjälpa dig med det här, kan du kolla in en av artiklar om Soft Tilt.

6 olika sätt där Soft Tilt avlastar

Hälavlastare

Vicair-madrasser

4 – Träning

Alla vet att träning är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att upprätthålla en hälsosam livsstil. Inte bara är träning bra för ditt hjärta och ditt övergripande kardiovaskulära system, men det är också fantastiskt för din mentala hälsa och kan hjälpa till att bekämpa depressioner och ångest. Allas fysiska förmågor är olika, men det finns säkert en träningsform där ute som även passar dig.

Här kan vi på Invacare tipsa om några olika aktiviteter.

5 – Vätska

Slutligen, en god vätskebalans kan också bidra till hjärnans funktion och en god allmänhälsa. Annat att göra är att byta ut sockrade drycker till vatten, detta kan ha ökad hälsoeffekt och hjälpa till med bland annat viktminskning.

Regelbunden påfyllning av dina vätskenivåer kan också hjälpa till vid sjukdomstider. Om du har oturen att lida av någon form av virus eller infektion, se då till att du dricker ordentligt med vatten, detta kan avsevärt påskynda tiden för din återhämtning.

Förhoppningsvis har dessa tips varit till nytta – kom bara ihåg att alla är olika och allt du läser kommer inte att vara tillämpligt på dig. Det handlar om att förstå din egen kropp och upptäcka vad som fungerar bäst i din egen situation.

Lycka till och håll dig frisk!