Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Film: Handikapp på film är en framgång!

Funktionshindrade på film

Flera världsberömda personer med funktionshinder – från Stephen Hawking till Winston Churchill – har gjort ett stort intryck, och har eller har haft ett stort inflytande i dagens samhälle.  Under de senaste åren har vi även sett hur fler personer med funktionshinder präglat
även film på bio.

4 filmer vi kan rekommendera!

Jag, Daniel Blake (2016)

59-årige snickaren Daniel har på grund av sjukdom blivit arbetslös för första gången i sitt liv. Enligt hans läkare bör han inte jobba under en längre period, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Detta resulterar i att han blir utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniels dagar fylls av febrila försök att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö. Tillsammans med Katie, en arbetslös ensamstående mamma som också fastnat i det krångliga byråkratiska systemet, försöker de  få rätt mot myndigheterna. Deras vänskap ger dem bägge styrka att orka kämpa mot ett sjukt system som oftast mer stjälper än hjälper de drabbade. Daniel och Katie är fångade i ett ingenmansland styrt av galna lagar och regler där endast de starkaste vinner.

Filmen har fått mycket goda recensioner och fick Palme vid filmfestivalen i Cannes 2016.

Genre: Drama

En oväntad vänskap (2011)

Den franska megasuccén som berör människor över hela världen och som listas som en av världens bästa komedier.

Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka.
Driss är till en början väldigt tveksam till jobbet och Philippes vänner har starka invändningar mot hans val av assistent. Men de två har mycket att lära av varandra.  Driss otroliga energi och livsglädje smittar snart av sig på Phillipe och Phillipe lär Driss en hel del om vett och etikett. Tillsammans upptäcker de nya saker i livet och en oväntad och stark vänskap växer fram mellan två individer som på ytan inte verkar ha någonting gemensamt. Baserad på en sann historia.

Genre: Dramakomedi

Notes on blindness (2016)

Denna film porträtterar en professor som försöker komma till rätta med att bli blind. Denna dramatiserade dokumentär följer alla de timmar av ljudinspelningar som huvudpersonen gör för att förstå sin nya, mörkare värld. Fokus ligger framförallt på hans förändrade förhållande till sin fru och sina barn. Baseras på verkliga händelser.

Genre: Dokumentär / Drama

My Feral Heart (2016)

Steven Brandon, en man med Downs syndrom, spelar Luke, en karaktär som måste hantera sin mors död. Samspelet mellan Luke, hans vårdare och en missanpassad ung aristokrat är handlingen i denna  film. Det är också ett exempel på vilken talang människor med funktionsnedsättning kan visa när de får chansen.
Genre: Drama