Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Izzy Weall: 14 år gammal och kvadrupelamputerad, med ambitionen att lyckas inom motorsport

De flesta tonåringar brukar sätta sig bakom ratten på en bil första gången när de tar sin första körlektion i 17- eller 18-årsåldern. Men Izzy Weall från Derby i Storbritannien siktar på att tävla i motorsport på Silverstone-banan vid en ålder av endast 14 år tillsammans med ett raceteam bestående uteslutande av personer med funktionshinder, Team BRIT.

Men så är Izzy Weall inte någon vanlig 14-årig tjej heller. När Izzy var sju år fick hon hjärnhinneinflammation och drabbades av en hjärtinfarkt och organsvikt i flera organ. På grund av det var man tvungen att amputera både Izzys armar och ben.

Envis tonåring

Att Izzy har förlorat några lemmar har dock aldrig hindrat henne. Sedan amputationen har Izzy tävlat i en nationell trampolintävling och vann i sin handikappkategori, kategori två nybörjardivisionen. 2017 tilldelades hon priset Young Achiever vid The Mirrors tävling Pride of Sports.

Förutom hennes idrottsliga prestationer började Izzy även vlogga om sina erfarenheter som funktionshindrad tonåring förra året. På bara sex månader fick hon mer än 8 000 följare i sin YouTube-kanal, där hon delar med sig av sminktips och insikter i hennes vardag. Det var genom Izzys YouTube-kanal som Team BRIT upptäckte henne.

Det mest inspirerande teamet inom motorsport

Team BRIT, grundat 2015, är ett motorsportteam som helt och hållet består av funktionshindrade förare. Team BRIT arbetade ursprungligen med skadade soldater men tävlar nu med förare med en rad olika funktionsvariationer. Teamet inkluderar bl a skadade före detta soldater med krigsskador, överlevande efter olyckor och personer med medfödda defekter eller funktionshinder orsakade av sjukdom.

Team BRIT har utvecklat avancerade state-of-the-air kontrollsystem som gör att deras förare kan tävla på lika villkor med motståndare som inte har funktionshinder. Motorsport är en av mycket få sporter där detta möjligt. Enligt teamets huvudtränare har Team BRIT som ambition att normalisera funktionshinder och visa vad man kan uppnå med en positiv inställning.

Efter att ha sett hennes YouTube-kanal blev Team BRIT-grundaren Dave Player imponerad av Izzys beslutsamhet och orädda inställning. Eftersom han kände att hennes inställning överensstämmer med Team BRIT:s etik bjöd Dave in henne att träna och bli en del av teamet.

– Hennes personlighet går rakt genom rutan. Hon har en så fantastisk, positiv inställning. Det är exakt samma inställning som våra förare. De har skadats men låter inte sina skador begränsa dem. Hon håller inte på och ältar sådant som hon inte kan göra, istället talar hon om det hon kan göra.

En ny utmaning

Till en början var Izzys föräldrar lite oroliga över hennes nyvunna intresse att bli racerförare. Men hennes mamma, Cathy Lloyd, säger att hon hade en ganska avslappnad attityd till det hela tills hon såg Team BRIT tävla på Silverstone. Cathy: – Jag stod i depån och såg dem köra förbi. Jag tittade på henne och sa till henne, Du kommer inte att köra så där snabbt väl? Hennes svar var: – Jo! Det var då jag förstod vad det handlade om. Men jag kan inte säga till henne att hon inte får, eller hur!?

Nyligen drog de igång kampanjen JustGiving för att samla in pengar till en körsimulator så att hon kan träna hemma innan hon ger sig ut på racingbanan. Samtidigt har Team BRIT skapat en specialgjuten stol och tagit fram speciella kontroller. Inför sina första varv runt Silverstone-banan intensivtränar Izzy. Izzy: – Dave säger att det kommer att ta mig cirka en månad, så temperaturen börjar skruvas upp. Jag kommer att träna varje dag.