Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Låt kända personer med funktionshinder inspirera dig!

Michael J Fox
Dela detta innehåll:

Ibland är det svårt att känna igen sig i de kändisar vi ser i tidningarna och på nyheterna. Vi kanske försöker föreställa oss att vi bär likadana kläder som dem, när vi istället gynnas av att bära kläder som funkar betydligt bättre när man sitter i rullstol, eller så beundrar vi deras smidighet på idrottsplanen men kan inte se oss själva göra samma prestationer. I dessa lägen kan man behöva en skjuts för självförtroendet och då passar det bra att påminna sig om att det finns ett stort antal kända personer med funktionshinder.

Tänk på Michael J. Fox, till exempel. Han var stjärna i några av de största filmerna under 1980-talet men när han sedan drabbades av Parkinsons sjukdom, fokuserade han istället på sin hälsa en tid. Hans återkomst i offentligheten blev i den omåttligt populära TV-serien The Good Wife, där han visade världen att hans syn- och talsvårigheter inte stod i vägen för hans förmåga att göra det han gör bäst: showa och skapa och framställa karaktärer som vi både älskar och hatar.

Andra kända personer med funktionshinder i showbusiness

Robin Williams, en komiker och skådespelare, fick diagnosen ADHD som barn och bipolär sjukdom som vuxen. Före sin alltför tidiga död, fick han också diagnosen Parkinsons sjukdom.

Christopher Reeve, mer eller mindre synonym med sin karaktär Stålmannen, drabbades av en ryggmärgsskada vid en ridolycka. Han ägnade resten av sitt liv åt att forska kring ryggmärgsskador och har inspirerat många människor i samma situation.

Tom Cruise, den världsberömda filmskådespelaren, är svårt dyslektisk, vilket klassas som en funktionsnedsättning.

Sudha Chandran är en extremt begåvad indisk dansare och skådespelare som, efter en olycka, fick sitt högra ben amputerat men fortsatte att ha en mycket framgångsrik karriär i sin bransch.

Stevie Wonder, den välkända sångaren och pianisten, är blind.

Adam Ant, sångaren känd för låtar som Stand and deliver och Prince Charming, diagnosticerades med bipolär sjukdom.

Yasmin Nilson, föreläsare, författare och Invacares ambassadör, bröt nacken i en dykolycka i tonåren och blev förlamad från bröstet. I sin blogg www.textyasmin.se skriver hon om hur det är att leva med ryggmärgsskada i vårt samhälle.

Kända personer med funktionshinder i politiken

Franklin D. Roosevelt, president i USA under 12 år, drabbades av polio och blev rullstolsburen pga  den paraplegi han ådrog sig under sjukdomen, även om detta ofta döljs i officiella granskningar och på fotografier.

David Blunkett, en brittisk politiker, är blind och använder ledarhund och punktskrift. Han blev inrikesminister i Storbritannien, och hans ledarhund var en bekant syn på möten och presskonferenser.

Gordon Brown, den förre premiärministern i Storbritannien, är också synskadad.

David Lega, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg och fd simmare, är förlamad i båda armarna och saknar muskler i benen.

Kända personer med funktionshinder inom idrotten

Med tanke på den massiva framgången i det senaste Paralympics, är det svårt att plocka ut en eller två idrottare när så många har visat på extrem skicklighet och förmåga.

Invacares egen ambassadör Anders ”Järnmannen” Olsson är ett lysande exempel på en person som uppnått otroliga framgångar inom paraidrotten. Anders är förlamad från midjan och nedåt och har endast femtio procents lungkapacitet och sitter idag i rullstol efter en ryggskada. Trots detta är Anders flerfaldig guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Anders har bl a simmat Vansbrosimningen och åkt Vasaloppet stakandes på kälke ett flertal gånger. I Paralympics i London 2012 tog Anders silvermedalj i simning på 400 m. Han har även blivit utnämnd till årets idrottare med funktionshinder på Idrottsgalan 2008, 2010 och 2011.

Andra svenska idrottare som lyckats stort inom paraidrotten är t ex simmaren Maja Reichard, som är blind; skidåkaren och kanotisten Helene Ripa, som fick cancer i höger ben vid 14 års ålder och tvingades då amputera benet ovanför knät, samt tennisspelaren Stefan Olsson, som lider av sjukdomen Artrogrypos.
Om du känner dig låg eller ensam med din funktionsnedsättning kan det vara väl värt att ta en titt på listor över kända personer med funktionshinder och hitta personer som du kan relatera till. Detta kan hjälpa till att hantera en del av den ensamhet man kan uppleva när man är sjuk eller funktionshindrad, särskilt i början.
Varför inte återkomma till denna sida när det känns tungt? För att försäkra dig om att du inte är ensam i din situation, och att många olika människor har lyckats otroligt bra, ibland mot alla odds.