Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Kom igång med träningen med en sportrullstol!

sportrullstol

För alla som tycker om fysisk aktivitet, från elitidrottare till vardagsmotionärer, kan rätt utrustning vara hela skillnaden. Vare sig det handlar om att få fart (för racing) eller vara så kvick och snabb som möjligt (i en sport som rullstolsbasket eller tennis), finns det speciella sportrullstolar som kan förvandla en genomsnittlig idrottare till någon som utmärker sig på alla nivåer. Självklart behövs också skicklighet och talang! Men utan en sportrullstol anpassad för ändamålet, kan det vara svårt att verkligen visa ditt bästa jag.

I det här blogginlägget kommer vi att titta på några av de sportrullstolar som finns, vilka sporter de är bäst lämpade för och vilka användare som skulle ha bäst nytta av en sportrullstol.

 

Sportrullstolar i allmänhet

Om du är ny inom rullstolssport, eller om du deltar i flera olika sporter, kan sportrullstolen Pro 2 Allsport vara en bra start. Om du är ett fan av sporter som tennis, basket, hockey eller bordtennis, kan denna typ av rullstol vara en bra utgångspunkt för dina aktiviteter.
Det finns skillnader mellan aktivrullstolar (som Invacares Küschall-sortiment) och allmänna sportrullstolar (såsom vårt Top End-sortiment). Placeringen av sisten och fotplattorna, typ av däck, och cambergrad, vilket är vinkeln mellan hjulet och sitsen, påverkar vilken typ av sport en rullstol är anpassad till.

 

Tennis- och basketrullstolar

Om och när du har valt din favoritsport och har förälskat dig i tennis eller basket, kan det vara dags att uppgradera till en Top End rullstol som är speciellt utformad för dessa spel. Pro Basket/Tennis är ett mycket bra alternativ för människor som tycker om en eller båda av dessa sporter, och erbjuder justerbara sitthöjder fram och bak, samt en justerbar tyngdpunkt.

En T-5 7000 Tennisrullstol är ett perfekt alternativ för dig som älskar att spela tennis. Den är lätt, vilket innebär att den är snabb, men det är också en slitstark stol som erbjuder stöd och är utformad för sporten. Liksom alla Top End-rullstolar från Invacare är den specialbyggd och utformad för att passa användarens exakta storlek och behov.

Racingstolar

Älskar du fart? Får du en kick av att köra race så fort du bara kan i din rullstol? Om så är fallet, kan en specialbyggd racingrullstol förbättra din prestation och erbjuder en optimal teknik för att hjälpa dig att lyckas.
En stol som Eliminator är aerodynamiskt utformad för maximal hastighet och prestanda. Med olika utföranden som tillgodoser olika behov (t.ex. för personer som har svårt att flytta till och från sina rullstolar), är några bättre lämpade för idrottare som föredrar racing i den traditionella positionen med fötterna framåt, medan knästående ställning passar andra bättre.

Handcyklar

Om du vill komma i form, kan en handcykel vara ett bra sätt att öka pulsen, och samtidigt bygga muskler och öka uthålligheten samt ge dig själv en energikick.
Top End Force RX handcykel är tillverkad av aluminium och kolfiber, vilket skapar en lätt utrustning som är perfekt för att öka styrka och snabbhet. XLT handcykel är utmärkt för rekreation och är utformad för komfort samt hastighet, medan Force RX handcykel är mer lämpad för tävling.

Hur man väljer sportrullstol

Det finns massor av alternativ på marknaden och detta inlägg har täckt en handfull av dem. Det är alltid viktigt att göra lite efterforskning innan man gör ett sådant här inköp, så titta på vad som finns tillgängligt, ta rekommendationer från bekanta eller hör dig för med olika klubbar, och var inte rädd för att begära att få provköra din stol eller cykel när det är möjligt. Om du fastnat för Invacare Top End-sortimentet, kommer de att specialbygga en stol eller cykel just för dig, så ta dina mått noga och ta hänsyn till de sporter du kommer att delta i.
Titta också på alla paraidrottare. Vilken typ av utrustning använder de? Du kan påverkas av deras val när du gör dina egna beslut.