Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Parasimning: mer än bara hydroterapi

Parasimning: mer än abra hydroterapi
Dela detta innehåll:

Många tror att parasimning efter en ryggmärgsskada är det samma som hydroterapi. Hydroterapi är mer som sjukgymnastik fast i vatten och inte någon sport med tävlingsinslag.

Hydroterapi har många fördelar men flera som drabbats av en ryggmärgsskada kan ofta gå vidare från hydroterapi till tävlingssimning. Simning är också en paralympisk gren! Träning på den här nivån ger kraftigt ökad muskelstyrka och uthållighet. Men som med alla nya typer av träning bör du rådfråga din läkare innan du sätter igång för att säkerställa att aktiviteten lämpar sig för dig och ditt funktionshinder.

I den här artikeln kan du läsa om glädjen och nyttan med parasimning i allmänhet. För att ge dig en inblick i tävlingsaspekten för parasimning har vi sammanställt svar på några vanliga frågor

1. Vad krävs för att utöva parasimning?

En av de bästa sakerna med parasimning är att det inte krävs någon särskild utrustning. Det enda du behöver är din kropp. Parasimning är en av grenarna på Paralympiska spelen och har ingått i programmet sedan spelens start. Simning har alltid varit en av de populäraste paralympiska grenarna. Detta beror främst på att parasimning redan var en populär sport innan de Paralympiska spelen kom till stånd. Eftersom sporten inte kräver någon specialutrustning var simning en av de första och enklaste idrottsgrenarna för rullstolsbundna att delta i.

2.Vem kan delta i parasimning?

Parasimning är öppen för de flesta med funktionsnedsättning. Det kan handla om fysiska funktionsnedsättningar som synskada, CP-skada, ryggmärgsskada, dvärgväxt eller amputation. Människor med kognitiva funktionsnedsättningar kan också delta. Den inkluderande aspekten gör simning till en av de mest tillgängliga paralympiska grenarna.

3.Hur börjar jag?

Givetvis kan du gå till en lokal simhall och börja simma på egen hand men om du vill tävlingssimma bör du vända dig till en simklubb. Kanske hittar du en klubb som har tränare med erfarenhet av parasport.

Så snart du byggt upp farten och uthålligheten för att kunna tävla i ett 15-meterslopp kan du medverka i ett event där du visar upp din förmåga för paralympiska kommittén. Kommittén sorterar därefter in dig i en simkategori.

4.Hur ofta måste jag träna?

Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Om du vill gå vidare från hydroterapi till paralympisk nivå måste du vara beredd att träna så mycket som möjligt. De som blir riktigt bra på sin sport är de som älskar att utöva den.

Lägg upp ett träningsschema där du fördelar tiden mellan träning med en klubb/ett lag och egen träning. Se till att dina träningspass är lustfyllda så att träningen inte känns som en börda.

5.Måste jag tävla på paralympisk nivå?

Du behöver inte tävla på paralympisk nivå. Om du är en tillräckligt bra simmare, men inte vill tävla internationellt, kan du delta i lokala tävlingar som inte kräver någon klassificering.

Kom igång med parasimning

Nu när du fått svar på dessa frågor kanske du känner dig redo att börja med parasimning. För mer information om simning som paralympisk gren, och få kontakt med någon som kan hjälpa dig att hitta en klubb i din närhet, se webbplatsen World Para Swimming. Här finns även videointervjuer med idrottare och en lista över världsrekorden i alla grenar. Om du verkligen vill börja tävlingssimma är det bra att veta vad du ger dig in på!

Landsspecifik information om paraidrott finns på webbplatsen för Nationella Paralympiska Kommittén (Europa). Klicka på ditt land för att komma till en sida med kontaktnummer, nyheter och videoklipp.

Om du har tid att titta på lite videoklipp så finns det massor av material på  paralympiska simevenemang. Paralympiska sommarspelen hölls senast i Rio 2016.

 

Texten är översatt från engelska. Annie Beth Donahue är professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com