Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Küschall-rullstolen – ledande när det kommer till form och funktion

Rullstolar från Küschall

Rullstolar från Küschall är ledande i rullstolsvärlden. De har revolutionerat branschen både genom sin form och genom sin funktion. Küschall-rullstolarnas design, kvalitet, prestanda och goda manövrerbarhet gör dem till ett utmärkt val för många användare. Läs mer om historien och konstruktionen bakom rullstolarna innan du bestämmer dig för om Küschall är rätt val för dig.

Historien bakom Küschall-rullstolen

Rainer Küschall bröt nacken i en dykolycka vid 16 års ålder vilket gjorde att han omedelbart blev förlamad i nedre delen av kroppen. Även om olyckan förändrade hans liv så lät han den inte sätta punkt för det.

De första två åren var svåra. Rainer tillbringade nästan all sin tid i sängen och skyfflades från sjukhus till sjukhus. Efter många medicinska överläggningar fick han till slut komma till Stoke Mandeville-sjukhuset som snabbt höll på att bli världens ledande rehabiliteringscenter för patienter med svåra ryggmärgsskador .

Det var när Rainer var patient på detta sjukhus som han började intressera sig för idrott som en väg ut ur sin begränsade värld. Till en början kunde han och några andra killar bara klara av enklare aktiviteter som till exempel bordtennis. Därefter övergick de till rullstolsrace och till och med bilrace.

Under sina aktiva år tog Rainer 21 Paralympic-medaljer, satte flera världsrekord och under 1990-talet den största triumfen av alla – världsrekord i maraton.

Rainer kombinerade sina egna erfarenheter som funktionshindrad med sitt tekniska snille. 1978 grundade han vid 30 års ålder Küschall AG för att tillgodose sina egna behov av bättre utrustning och ökat oberoende.

1985 uppfann Küschall den första kompakta rullstolen med öppen ram. För många rullstolsbundna förändrades livet totalt. Tyvärr kopierades hans uppfinningar av konkurrenterna på grund av svaga patentregelverk. Trots detta arbetade Rainer vidare med visionen för Küschall AG och produktutvecklingen rullade på.

Rainers produktlinje fokuserade på så kallade ”aktiva rullstolar”. Rullstolarna var konstruerade för användare som förlorat kontrollen över sina ben men som fortfarande var relativt starka i överkroppen.

Användarna i målgruppen är i sina tidiga tonår och uppåt. Kvinnor som män kan dra nytta av den aktivitetsnivå som Küschall-rullstolarna erbjuder. Med Küschall-rullstolen får användaren möjlighet att visa sin person innan någon lägger märke till rullstolen. Rullstolarna går lätt att vika ihop trots sin styvhet och är därför både stabila och praktiska att  transportera . Rullstolen är inte konstruerad för att se ut som ett hinder utan ska i stället underlätta en aktiv livsstil.

 

Monotube-konstruktion

Traditionellt sett har rullstolar varit tunga fordon. På grund av hur rullstolen var konstruerad blev användarna patienter i behov av vårdare i stället för att kunna hantera rullstolen på egen hand. 1985 konstruerade Rainer Küschall en rullstol som var 40 procent mindre än genomsnittet. Vikten minskades samtidigt från 25 till 14 kilo.

Genom att reducera vikten och lägga till nya inställningsmöjligheter utökade Rainer användningsområdet för rullstolen. Han införde monotube-designen som idag är den vanligaste rullstolskonstruktionen.

I monotube-designen fungerar ett enda metallrör som en ram som knyter ihop alla delar av rullstolen. Röret håller ihop hjulen, fortsätter under sätet och vidare ned i fotplattan. Därigenom elimineras behovet av extra metall vilket skulle göra rullstolen tung och klumpig.

Vid den här tiden var rullstolen, som Rainer kallade ”The Competition” (I USA även kallad Champion 3000) revolutionerande. Den är fortfarande prototypen inom rullstolsdesign.

Tack vare sin vackra och funktionella design tilldelades ”The Competition”-rullstolen 1986 ett pris av Museum of Modern Art (MoMA) och blev därigenom den första medicinska utrustningen i MoMAs samling.

 

Küschall-rullstolens värden

På Küschall omsätts bolagets vision och värden i praktiken varje dag då dessa ligger till grund för allt vi gör. Det här är våra värden:

  • Fantastisk design – På Küschall är vi av åsikten att rullstolen inte är viktigast utan personen! De smäckra Küschall-rullstolarna har tagits fram för att underlätta ditt dagliga liv och dina aktiviteter!
  • Schweizisk precisionskvalitet – Alla Küschall-rullstolar tillverkas i Witterswil i Schweiz. Samtliga exemplar genomgår stränga kvalitets- och fälttester och ses även över noggrant innan de tillåts lämna fabriken. Alla mått kontrolleras och funktioner och körprestanda prövas. Här tummar vi inte på några parametrar – alla rullstolar är perfekta när de går iväg till kund.
  • Körprestanda och mobilitet – Vi strävar efter att utveckla produkter som erbjuder användaren bästa möjliga körprestanda och som gör vardagen enklare! Küschall kännetecknas av innovationsstyrka, kvalitetsmaterial och inte minst smarta mekaniska monteringslösningar som ger hög ramstyvhet och stabilitet. Rullstolen har många inställningsmöjligheter för att kunna erbjuda perfekt körprestanda och en så effektiv och ergonomisk aktiv sittställning som möjligt.
  • Låg vikt och enkel hantering – Vårt mål är att kunna erbjuda dig det bästa. Trots att Küschall-rullstolarna är så mångsidiga och funktionella har de ändå låg vikt. De är praktiska att hantera och lätta att transportera, och tack vare sin kompakta storlek får de plats i minsta lilla vrå.

 

Körprestandan hos Küschall-rullstolar

Körprestandan hos en Küschall-rullstol måste upplevas. När du sitter i rullstolen får du ett dynamiskt gensvar från den. Den är mycket smidig och lätt att svänga med.

Både prestanda och effektivitet är på högsta nivå. Ett drag med händerna på hjulen får den att rulla en bra bit innan det är dags för nästa drag. Monotube-designen ger också rullstolen bättre aerodynamiska egenskaper. Det finns inget avstånd mellan metalldelarna och konstruktionen i övrigt, vilket gör stolen helt styv och hållbar. Materialen är av högsta kvalitet.

På Küschall går form och prestanda hand i hand. Varenda del av rullstolen är specialtillverkad för att stärka rullstolens körprestanda. Användarna kan praktiskt taget känna underlaget  då rullstolen blir till en förlängning av kroppen.

Rullstolen måste vara perfekt konfigurerad för användaren om en sådan prestandanivå ska uppnås. Det räcker inte att rullstolen är lätt och slitstark för att åstadkomma optimal prestanda. Den måste även anpassas för att ge användaren maximal kontroll.

Invacares säljare har fått utbildning i att mäta och anpassa rullstolarna för att passa varje användare perfekt. På så sätt får användaren maximal nytta av sin rullstol och kan njuta av den frihet och mobilitet som den erbjuder.

 

Texten är översatt från engelska. Skrivet av:  Annie Beth Donahue är en professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på  www.anniebethdonahue.com