Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Rullstolsdyna – avgörande för komfort och tryckavlastning

Rullstolsdyna

Läs detta blogginlägg av vår skribent Raya Al-Jadir om att hitta rätt rullstolsdyna. Raya Al-Jadir är en frilansande skribent och medlem av föreningen Muscular Dystrophy i England och har bland annat skrivit för magasin som Disability horizons och The Huffington Post.

En rullstol är som regel en avgörande del av vardagen för den som sitter i den, och bidrar till ökad frihet och självständighet. Att sitta bekvämt är nödvändigt, men vad händer om du inte har rätt rullstolsdyna?

Min historia: En dyna som förändrade vardagen

Detta var dilemmat som jag hade en gång i tiden. Jag trivdes med min rullstol och den rörelsefrihet den gav mig, men jag tampades med att det var obekvämt att sitta längre än några timmar åt gången.

Sociala och hälsomässiga effekter

Sittkomforten var en utmaning, bland annat i skolan, där det, för att vara en del av gänget, krävdes att jag kunde tillbringa tid tillsammans med de andra. Emellertid var jag tvungen att ofta ta pauser för att ta mig till ett vilorum där jag kan lyftas över till en säng för att få tryckavlastning. Detta innebar att jag isolerades från delar av det sociala livet i skolan, och jag kände mig ibland utanför.

Till slut var det också risk att jag skulle utveckla trycksår, och jag insåg att jag var tvungen att göra något åt det. Jag hade en annan vän som satt i rullstol som hade utvecklat ett trycksår på höften och låret, som krävde operation och innebar flera veckors vistelse på sjukhus.

Rullstolsdynan var problemet

Tillsammans med en sjukgymnast, fick jag reda på att det var rullstolsdynan som var problemet. Jag hade använt den standarddyna som följde med rullstolen, och den hade aldrig bytts ut. Sedan jag började använda rullstolen hade min kropp förändrats, och dynan passade inte längre mina behov.

Att hitta en rullstolsdyna som passade mina behov

Under åren som följde testade jag många olika rullstoldynor. Detta var tidskrävande, eftersom man aldrig vet direkt om det är rätt rullstolsdyna eller inte. Det tog faktiskt ett år innan jag äntligen hade hittat en rullstolsdyna som var bra. Detta berodde delvis på att mitt tillstånd ständigt ändrar sig och påverkar min sittställning och hållning. Ofta kunde en rullstolsdyna vara bra i början, men sedan kom smärta och obehag som ett brev på posten efter några veckor.

Ge inte upp

Längs vägen var jag ibland omotiverad på grund av detta, rädd att aldrig hitta en rullstolsdyna som skulle kunna fungera över tid. När jag till slut äntligen hittade en dyna som var bekväm kunde jag först inte tro det! Jag väntade hela tiden på att den ”magiska” rullstolsdynan skulle bli obekväm eller att min kropp skulle förändras så att jag var tvungen att börja jaga igen. Lyckligtvis var egenskaperna hos denna dyna så att den anpassade sig till min kroppsform och skulle fortsätta passa även om kroppen förändras.

Dynan förändrade mitt liv

Det tog tid att hitta den perfekta rullstolsdynan, och det var inte förrän jag började på universitetet som jag fick en dyna som gjorde det möjligt för mig att sitta i rullstolen en stor del av dagen. Detta innebar att jag kunde hålla ut längre i biblioteket, på föreläsningar och helt enkelt umgås med andra studenter. Jag har tagit min examen med toppresultat och jag skulle inte ha klarat det utan att sitta bra i min egen rullstol.

På denna sida kan du läsa mer om olika sittdynor från Invacare.