Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Ryggproblem? Det kan vara en riktig pina!

Ryggproblem

Ryggproblem och ryggont är allvarligt och kan drabba dig när som helst. Att sitta i rullstol gör dig inte immun mot ryggproblem. Faktum är att det kan inverka negativt och göra saker värre. Vi vet alla hur viktigt det är att stretcha, och att inte kunna göra det innebär att du riskerar att få uppleva svåra ryggsmärtor vid någon tidpunkt i livet.

Men, var inte rädda kära läsare. Här kommer nämligen några praktiska tips från en annan rullstolsanvändare som ofta har ont!

 

Stretching


De flesta vet att det inte är bra för kroppen, eller skelettet i ryggraden, att alltid vara i sittande ställning. Det är inte så ovanligt att se folk med förlamade ben använda ståstöd bara för att kunna sträcka ut hela kroppen och få igång blodflödet till vitala organ. Men tänk om du, precis som jag, inte kan använda ståstöd? Du kan faktiskt få nästan samma resultat genom att helt enkelt stretcha på det sätt du kan. På morgonen gillar jag exempelvis att göra några stretchövningar medan jag fortfarande ligger kvar i sängen. Då är jag så nära en stående position som möjligt eftersom jag är mycket mer utsträckt än när jag sitter i min rullstol. Stretching kan verkligen inverka positivt på ryggproblem.

 

Hållning

Det här tycker jag säger sig självt. Om du hela tiden sitter som en hösäck så kommer detta självklart att påverka din rygg och i slutänden leda till smärta. Därför är det viktigt att notera hur du sitter i din rullstol så att du inte belastar ryggraden för mycket. På nätet finns massor av råd om vilken ställning du bör sitta i. Gör lite efterforskningar och anteckna. Jag har till exempel haft problem med ryggen bara för att jag satt på min plånbok för ofta. Att halva ryggen hade en högre position än den andra påverkade positionen för min ryggrad.

 

Ät hälsosamt

 

Detta gäller det mesta i livet, i synnerhet när vi strävar efter att förebygga smärta – och då inte bara i ryggen. Livsmedel som innehåller mycket fibrer eller naturliga fiskoljor är som regel bra för ryggont och andra ledproblem. Sträva efter att äta en antiinflammatorisk kost. Det stärker både din kropp och ditt immunförsvar.

 

Sammanfattningsvis

Det finns mycket att tänka på när det gäller ryggont. Din läkare vill kanske ge dig medicin för att minska smärtan. Förslagen ovan bygger helt och hållet på mina egna erfarenheter, men jag hoppas att de ska vara till hjälp för dig om du går igenom något liknande. Berätta för oss vad som fungerat för dig tidigare så kan vi kanske tillsammans ge råd till de som fortfarande kämpar mot kronisk smärta.

Texten är översatt från engelska. Skrivet av: Anthony Tipling-Bower