Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Shopping: 5 användbara tips för dig som använder rullstol

Shopping för rullstolsanvändare

Har du precis blivit rullstolsanvändare, är det många saker du måste lära dig på nytt. En av dem är att göra dina matinköp. När du ska handla i rullstol har några enkla saker som du tidigare aldrig ägnade en tanke, plötsligt blivit till riktiga utmaningar. Men om du planerar din handling i förväg, får du en bättre upplevelse. Här är fem tips om hur du gör din shopping som rullstolsanvändare lite lättare.

 

Hitta en butik med bra tillgänglighet

De flesta livsmedelsbutiker har bra tillgänglighet, men vissa är lättare att komma runt i än andra. Ju bredare gångarna är , desto bättre. Optimalt är det om du kan vända rullstolen ett helt varv i mitten av gången utan att riskera att stöta mot hyllorna.

De allra flesta livsmedelsbutiker har en ingång utan nivåskillnader och automatiska dörrar. Några få mindre lokala butiker kan vara mindre tillgängliga än de stora modernare butikskedjorna, då små lokala butiker oftare finns i äldre byggnader med trappsteg och vanliga dörrar. Därför kan det hända att du behöver ta dig lite längre bort för att hitta en butik som fungerar för dig.

 

Gör en inköpslista för din shopping

Att göra en lista är en bra idé för alla, men det kan spara mycket krångel när du sitter i rullstol. När du skriver din lista, är det en bra idé att gruppera varorna efter hur du hittar dem i butiken. Skriv till exempel alla köttprodukter tillsammans, alla mejeriprodukter tillsammans, etc. Det sparar dig från onödiga turer runt i butiken.

 

Välj köptillfället med omsorg

Om du vet att din favoritbutik alltid är fullpackad med kunder på fredag ​​eftermiddag, välj en annan tidpunkt för dina inköp. Välj en tid då det är sannolikt att det finns färre kunder i butiken. Det har två fördelar: Det finns mer utrymme för att ta sig runt med rullstolen, och personalen har mer tid att hjälpa dig.

En annan sak som är bra att tänka på är vilka dagar (och timmar på dagen) butiken får varor levererade. Om du bara orkar gå och handla en gång i veckan, är det synd att göra det på en dag när din favoritost är slutsåld. Försök att ta reda på när butiken får sin leverans med färska råvaror och handla så snart som möjligt därefter. På så sätt kan du undvika att behöva handla igen senare i veckan för att handla de varor som saknas.

Ta med eventuella hjälpmedel

Det kommer alltid att finnas varor i butiken som du inte kan nå eller se. Istället för att behöva ta med en kompis för att handla, kan du ta med dig ett hjälpmedel som kan hjälpa dig istället. Du kan till exempel använda en griptång för att nå varor på höga hyllor. En spegel med en stav kan användas för att titta ner i kyl- och frysdiskar eller på hyllor som är utom synhåll.

 

Få varorna levererade

Om du fortfarande inte känner sig helt redo för en tur till mataffären, kan du alltid överväga att få dina varor levererade. I fler och fler butiker kan du handla på nätet och få varorna levererade hem. Onlineshopping är också ett bra alternativ om du någon dag känner dig obekväm eller om väderförhållandena hindrar dig från att vara utomhus.

Även om det har blivit svårare än tidigare, är det viktigt att komma ut ur huset och tillbaka ut i samhället. Det ökar din självständighet att kunna göra egna inköp. Det gör också att du kan träffa andra människor. Om du inte vill åka till affären och handla ensam, kan du försöka ordna så att en vän eller väninna kan åka med och handla tillsammans med dig. Det gör shoppingrundan mysigare och om det visar sig att du behöver mer hjälp än du trodde, kan du be din vän om hjälp.

Med tiden kanske du börjar tänka på veckans matinköp som en utflykt som du ser fram emot, snarare än en tråkig börda.

Ha det så kul!

 

Texten är översatt från engelska. Skrivet av Annie Beth Donahue som är en professionell författare med fokus på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com