Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Ta hjälp av tekniken, och hjälp varandra att utveckla den

I den snabba teknologin, försöker vi alla aktivt att komma framåt, åtminstone när det gäller prylar och funktioner.
Nästan alla i dagens samhälle har någon form av Smart Phone, och i en Smart Phone har vi tillgång till en stor mängd appar att välja mellan. Några som är roliga och underhållande och andra som har en mycket större praktisk användning och kan tjäna många syften.
Så du kanske undrar vad som finns när det gäller appar för funktionsnedsatta? Visst måste det finnas en nisch på marknaden och flertalet appar anpassade till funktionsnedsatta konsumenter? Japp, du har rätt!
Vi har sammanställt en lista över några av de apparna som har en direkt koppling till ett funktionshinder, och inrymt dem i denna artikel bara för dig!

1. Wheelmap

Genom att använda Wheelmap kan iPhone-användare lägga till tillgängliga platser (och inte så tillgängliga platser) till en virtuell karta där andra användare kan följa dina rekommendationer. Den här intuitiva appen hjälper till att samla erfarenhet och dela information om alla tillgängliga hotspots i ett visst område. De säger att kunskap är makt, så utrusta dig med denna värdefulla data!

2. Olympus Dictation App

Nu kanske du undrar vad en diktafon-app gör i en artikel om appar för funktionsnedsatta? Tja, svaret kunde inte vara enklare. Oavsett om du är student eller yrkesverksam, och behöver göra anteckningar, varför inte använda Olympus Dictation-appen till din iPhone?
På grund av olika funktionshinder kan vissa personer ha svårt / omöjligt att hålla en traditionell penna och skriva förhand och / eller sitta vid en dator och skriva. Att ha en diktafonapp är därför ett bra komplement!

3. Skype

Det här kan tyckas vara en udda app att inkludera, eftersom de flesta idag använder Skype, eller åtminstone har hört talas om det. Men var du medveten om att det finns några uppenbara ytterligare fördelar för funktionsnedsatta personer som använder appar så som Skype och till och med FaceTime?
Om du har svårt att resa långa avstånd på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning, eller om du tycker det är svårt att lämna ditt eget hem, oavsett orsak – att ha tillgång till Skype kan vara en riktig livlina. Skype erbjuder användaren en ytterligare möjlighet att ansluta till nära och kära som de annars inte skulle kunna se eller höra av.

4. EasyNAvi är en del av Mobility plus-paketet från Alber

Mobility Plus-paketet är ett digitalt tillbehör till de manuella rullstolarna från Alber, Invacare.  Apparna som tillhör Mobility Plus innehåller bland annat funktionen EasyNAvi, en GPS-funktion som underlättar för att ta sig från punkt A till punkt B. Användaren skriver in varifrån och vart resan ska gå och får en föreslagen väg utan att stöta på hinder för rullstolsanvändaren. Det kan röra sig om trappor likväl som uppslag på vilka caféer som är tillgängliga. EasyNAvi har samlat informationen från användare och är på så sätt hela tiden uppdaterad med senaste information ifall ett tillfälligt vägbygge sätter hinder.

5. Fritt fram ETT HJÄLPMEDEL, EN APP

Fritt Fram är en app som är utvecklad för att hjälpa personer med tillgänglighetsbehov. Appen listar information om framkomlighet och tillgänglighet på platser runt om i landet. Alla platser är kontrollerade av Fritt Fram och dess användare som via appen enkelt kan rapportera eventuella brister eller fel i informationen.
Kontinuerligt läggs nya platser in i appen. För tillfället arbetas det med att samla information om platser i Stockholm, Uppsala, Öland, Gotland och Åland. Arbetssättet grundar sig på att ta ett län i Sverige och få in så mycket platser som möjligt inom den delen av landet för att sedan fortsätta både uppåt och nedåt i landet. Detta för att slutligen bli rikstäckande.

Alla dessa tips är endast rekommendationer och betyder inte att det passar just dig. Vi tar gärna emot andra tips att dela med oss av till andra i liknande situation som dig.