Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Tips och knep vid matlagning för dig i rullstol

Matlagning i rullstol
Dela detta innehåll:

Matlagning i rullstol kan vara svårt, särskilt om din hemmiljö ännu inte har anpassats. Att nå saker från ett sittande läge är svårt, och om du har begränsad funktion i överkroppen eller spastiska muskler kan det göra matlagningen ännu mer utmanande.

Därför har vi samlat några användbara tips vid matlagning i rullstol för att hjälpa dig att komma tillbaka till köket så du slipper att enbart äta mat uppvärmd i mikrovågsugnen.

Köp ett skrivunderlägg att ha i knät

Skrivunderlägg är bra till mycket, inte bara till att skriva, och de kan ha många användningsområden i köket vid matlagning i rullstol. Ett skrivunderlägg kan användas som ett stabilt och lättillgängligt underlag för förberedelser, t ex är det lätt att ställa en skål på underlägget för att blanda eller mixa, istället för på köksbänken. Underlägget fungerar också som ett skydd. När du t ex ska ta ut något från ugnen eller ta en kastrull eller stekpanna från spisen kan underlägget fungera som ett skydd mellan ditt knä och det varma kärlet så du slipper spilla varm mat i knät.

Skrivunderlägget kan också göra det lättare att flytta saker från en yta till en annan. När du lagt upp din mat på tallriken blir det så mycket lättare att ta den till matbordet om du kan ställa den stabilt och stadigt i knät, så att du har händerna fria att köra rullstolen.

Använd mindre burkar och behållare

En del produkter eller ingredienser kan vara svåra att hantera därför att paketet de ligger i är för tungt, för svårt att öppna eller för svårt att få ett bra grepp om. För att förenkla kan du börja med att hitta en behållare eller burk som är enkel för just dig att hålla i och öppna. Åk till ett varuhus eller affär där det finns köksutrustning och testa hur olika behållare och burkar fungerar för dig att hålla i, öppna och stänga.

När du hittar en behållare eller burk som är enkel och bekväm att använda, häller du över innehållet från paketen med ingredienser som du har hemma som du tycker är svårast att öppna och använda. Om t ex mjölkpaketet är för tungt att lyfta eller korken för svår att öppna, häller du över en mindre mängd i den nya behållaren. Då blir det förhoppningsvis lättare att komma åt mjölken.

Buntband

Buntband är något man vanligtvis inte hittar i köket. Men dessa små plastband kan användas till att göra användbara öglor. Det första stället att använda buntband på är handtagen på köksluckorna eller kylskåpet. Detta har två fördelar. Det kan fungera som en förlängare av handtaget vilket gör det lättare att komma åt. Det ger också mer dragkraft vid öppning. Knoppar på köksluckorna kan vara särskilt svåra att greppa för den som har spända eller spastiskt muskler. Gör en ögla av buntbandet så kan du haka den runt dina fingrar eller din hand.

Ett annat sätt att använda buntband på är att sätta dem på svåråtkomliga förpackningar. Om det görs på rätt sätt har du något att ta tag i och dra i för att få tag i förpackningen.  Var dock försiktig så du inte drar paketet helt av hyllan innan du får tag i det.

Lådinlägg

Halkfria lådinlägg eller hyllpapper är bra att placera i skåp och lådor. De hjälper till att hålla sakerna på plats.  Kastruller och stekpannor kan glida utom räckhåll i skåpet. Koppar kan hamna för långt in i skåpet eller t o m välta. Och redskap kan glida längst in i lådorna.

Att hålla dina prylar ordentligt på plats gör det enklare och snabbare att sätta igång med dina uppgifter i köket. Det kan också hindra att du skadar dig. Att sträcka sig för att leta runt efter saker som är utom räckhåll kan i värsta fall orsaka att du faller. Eller så kan du klämma eller skrapa dina händer och armar på vassa föremål.

Anpassa ditt kök

Ditt kök kan också behöva anpassas för att fungera vid matlagning i rullstol. Du behöver gott om plats för din rullstol att manövrera runt och för att kunna använda alla apparater. Din köksbänk behöver kanske sänkas så att du kan nå den från sittande läge. Du kan läsa om regler och villkor för bostadsanpassning på Boverkets webbplats.

Texten är översatt från engelska. Annie Beth Donahue är professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com