Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Varför är det så viktigt med en bekväm rullstol?

Rullstol

Komfort förknippas ofta med lyx. Vi betraktar komfort som något eftersträvansvärt men samtidigt valfritt. När det kommer till din rullstol är komfort dock mer av en nödvändighet. En bekväm rullstol ska du tycka om att använda. Den sporrar dig att vara mer aktiv och hjälper dig till en bättre hållning.

Bekväm sittställning i rullstol

För det första gäller det att sitta bekvämt. När du provar ut en stol är det viktigt att alla mått stämmer.

Sitsens bredd är mycket viktig. Om sitsen är för smal pressas höfterna mot stolens sidor och du får ont. Det kan skava och orsaka skador på huden. Det blir också svårare att komma i och ur stolen på egen hand.

Om sitsen är för bred åker du omkring i den vilket påverkar kroppshållningen negativt. Dålig hållning kan orsaka ryggont, trycksår och hoptryckning av lungor och inre organ. En bekväm sits är nästa exakt lika bred som du, fast med en liten marginal ”att växa i” samt för att komma åt säkerhetsbältet.

Sitslängden är också av vikt. Är sitsen för kort hänger knäna över kanten utan stöd. Är den däremot för lång når inte ryggen hela vägen in till rullstolens rygg och ryggraden får inget stöd. En bekväm sitslängd ger stöd åt både knän och rygg och ger en bra kroppshållning.

En väljusterad fotplatta gör också skillnad. Fötterna måste vila stabilt mot fotstödet. Trillar fötterna av fotstödet kan de fastna eller skadas av föremål du passerar, eller till och med komma in i hjulen på din rullstol. Om fotplattan har fel höjdinställning kommer benen att dingla eller knäna att hamna för högt upp och åka hit och dit. Bägge ställningarna kan vara obekväma eller innebära påfrestningar på lederna.

Att sitta bekvämt i rullstolen handlar mindre om lyx än att värna om hälsan.

En bekväm rullstol sporrar till aktivitet

Om din rullstol är korrekt inställd, och du är bekväm med att använda den, blir du samtidigt mer aktiv. Är rullstolen inte anpassad efter dig blir du snabbt trött när du kör den. Det är också svårare att köra den eftersom kroppsställningen inte är optimal. Ju bekvämare din rullstol är desto enklare är den att köra.

En bekväm rullstol har även bra dynor och sits, något som också leder till ökad aktivitet. Om du får trycksår på sätespartiet blir du sannolikt sängliggande tills de läkt. Det kan ta veckor eller till och med månader för ett trycksår ​​att läka. Under tiden blir du inaktiv vilket inte gynnar din hälsa.

Om du har en bekväm rullstol är chansen större att du ger dig ut i den. Slipper du bekymra dig om komforten kan du vara ute längre. Du kan handla, idrotta, jobba eller besöka vänner så länge du vill. Och att hålla sig aktiv är bra för både din fysiska och mentala hälsa.

En bekväm rullstol handlar som sagt mer än om bara lyx och preferenser. Rullstolen fungerar som en förlängning av kroppen. Rullstolen ska tjäna dig väl och inte göra något som, direkt eller indirekt, inverkar negativt på hälsan. En rätt anpassad rullstol är lösningen.

Texten är översatt från engelska.

Skrivet av: Annie Beth Donahue är professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på  www.anniebethdonahue.com