Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Duschstolar: Vilken hjälp kan användare med nedsatt funktion få?

Duschstolar hjälper i badrummet

För de flesta är tanken på att duscha något som bara är en vardaglig formalitet. Du stiger upp, duschar länge under en mjuk stråle av varmt vatten och tar dig därefter an dagen, fräsch och väldoftande. Men tänk om duschandet inte vore fullt så enkelt? Hur skulle det vara om det var nära nog omöjligt att duscha? För personer som lever med ett fysiskt funktionshinder har duschstolar som innovation varit något av en dröm. Medicintekniska duschstolar och pallar har revolutionerat hur användare med funktionshinder tar sig an sina toalett- och duschbestyr, och stolarna har följaktligen gett dessa personer en känsla av oberoende och normalitet i livet.

I dag finns det en uppsjö av olika typer, design och funktioner av duschstolar för användare med nedsatt funktion att välja bland, från fristående pallar som är tillräckligt lätta för att kunna bäras runt, till fasta väggmonterade sitsar med fällfunktion som maximerar utrymmet i duschen när de inte används.

Som med de flesta saker i livet kan olika preferenser och modetrender växa fram när ett marknadssegment väl har etablerats. Varför välja något som ser sterilt ut och som allt för mycket påminner om armaturer och beslag i sjukhusmiljö – när du istället kan välja något som signalerar elegans, komfort och som faktiskt ser ut att höra hemma i en privatbostad? Det är val som nu är möjliga.

 

Duschstolar för individer med nersatt funktion – hur skaffar du din egen?

Om du skulle behöva använda en duschstol kan du i många fall efterfråga en sådan via din sjukgymnast eller vårdgivare. Om du upplever att du behöver använda en duschstol för att kunna genomföra dusch- och toalettbestyr på ett stabilt och säkert sätt hemmavid, bör du ta upp detta i samband med utvärderingen av säkerheten i hemmet. Det vanliga är dock att vårdgivaren tar upp frågan när denne går igenom vad du behöver för att kunna vara oberoende i din vardag.

Om du måste köpa en duschstol själv  eller om du vill ha mer information om de olika typerna av duschsitsar som finns tillgängliga på marknaden rekommenderar vi att du går in på: www.invacare.se, där hittar du de olika duschpallar och stolar som vi säljer genom de återförsäljare som är våra samarbetspartners. Klicka för att se vilka återförsäljare som säljer Invacares produkter.

 

Olika design och funktion på duschstolar

Det finns ett stort antal designutföranden på duschstolar, från väggmonterade stolar till mobila duschstolar, med eller utan ryggtilt. Därför är det viktigt att veta exakt vilken typ som passar dig och uppfyller dina krav på t.ex. rörlighet. För många användare med nedsatt funktion är det välkommet att fokus hos hjälpmedlets avsedda användningsområde flyttas från mobilitetshjälpmedel till den funktion som hjälpmedlet ska ge. I vissa fall skulle det kanske vara mycket bättre om en duschsits är så diskret och estetiskt tilltalande att inte bara den tänkta användaren kan dra nytta av den, utan att även andra kan använda den.

Självklart vill de flesta ha något som ser bra ut i hemmiljön och som inte är för skrymmande, men om individen i fråga har problem med balansen och stabiliteten rekommenderas att man istället väljer en robustare sits för att få ökad stabilitet och tålighet. Säkerheten är alltid viktigare än utseendet. Att låta installera ett armstöd kan göra stor skillnad för någon som inte är så stadig – speciellt med tanke på våta ytor.

För att sammanfatta det hela finns det hundratals olika duschstolar i olika utföranden för användare med nedsatt funktion. Du behöver bara googla på termen för att hitta något som passar behoven. För personer som letar efter en duschstol eller -pall på egen hand finns det många olika typer som inte bara tillgodoser användarens behov, utan som även matchar dennes budget.