Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Vilken rullstolsrygg passar din livsstil?

Välj rätt rullstolsrygg

Rullstolsryggar gör sig ofta påminda när vi har bråttom och försöker packa in vår stol i bilen för nästa äventyr. Men vi funderar oftast inte på dem vid andra tillfällen. Därför kan det vara lätt att försumma ämnet att välja rätt rullstolsrygg för din aktiva livsstil.

Hur du använder din stol borde vara din största avgörande faktor. Tänk på ditt dagliga schema, vilken typ av fordon du har och om du någonsin behöver hjälp med mobilitet. Konsultera din terapeut och diskutera dessa faktorer, samt hur mycket ryggstöd du behöver, och vad som bäst passar ditt övergripande val av ram.

Tre huvudtyper av rullstolsryggar.

Fällbar: Nedfällbara rullstolsryggar är precis som det låter. De fälls ned, vilket gör dem lättare att lagra och transportera. Om du reser mycket kan fällbara ryggar vara ett bra val. De är också idealiska för personer med små fordon. En annan bonus är att eftersom nedfällbara ryggar är flexibla erbjuder de vinkeljusterbarhet för dem som behöver det.

Fast: Fasta rullstolsryggar fälls inte ner eller justeras alls. Du och din terapeut måste bestämma den bästa ryggvinkeln innan stolen förskrivs. Fasta rullstolsryggar väger ofta mindre. Mindre vikt gör stolen lättare att lyfta. Vissa människor gillar också att det är enkelt att bara slänga in stolen i baksätet av bilen utan att behöva bekymra sig för att fälla ihop eller fälla ut.

Körhandtag: Körhandtag är de böjda metalldelarna som finns längst upp på rullstolens rygg, som ofta är täckta av gummi- eller plastgreppsmaterial. Att ta bort körhandtagen minskar din rullstols vikt. Det kan också ge en större rörelsefrihet för överkroppen, och minska risken för att rullstolen fastnar i saker så som klädställ i butiker. Men körhandtag ger dig fördelen av att låta andra medföljare enkelt köra stolen om du behöver lite hjälp med att navigera vid trottoarkanter eller ojämna vägar.

Jag vill byta rullstolsrygg. Vad ska jag göra?

Att välja rätt rullstolsrygg är en viktig faktor för hur bekväm du är och hur lätt du vill kunna resa. Undersök alla faktorer och fatta ditt beslut utifrån vad som passar din livsstil bäst. Engagera din terapeut för att se till att lämpliga mätningar och inställningar görs innan du gör ändringar gällande sittandet. Då kan du kontakta din leverantör och starta din väg till att förbättra din rörlighet.

Det här inlägget är baserat på information som finns i artikeln, What You Need to Know About Active Manual Wheelchair Back Types, by Lee Ann Hoffman, O.T., MSc.

Författare: Annie Beth Donahue är en professionell författare med fokus på hälsa och funktionshinder. Du kan hitta henne på www.anniebethdonahue.com