Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Tre saker som ökar självkänslan!

Öka din självkänsla
Dela detta innehåll:

Efter en svår skada, begynnande rörelsenedsättning, eller andra hälsoproblem, får många problem med sin självkänsla. Du kanske ser annorlunda ut, eller känner dig annorlunda, och kan inte göra samma saker som tidigare. Allt detta påverkar hur du ser på dig själv och vem du är nu.

Den goda nyheten är att om din självkänsla är låg, så finns det flera saker du kan göra för att få upp den igen. Att ta hand om hälsan, sätta upp nya mål och fokusera på saker man är bra på, kan hjälpa en att må bättre.

 

Ta hand om din hälsa

 

Att äta hälsosamt och träna får inte bara kroppen att må bättre. Fysisk hälsa påverkar oss också mentalt. Bra kost och träning gör dig inte bara gladare utan får dig även att känna att du presterar på topp.

Vet du inte var du ska börja eller tycker det är svårt att hålla fast vid en plan, kan du vända dig till din läkare för råd. Ta gärna hjälp av en dietist för att göra ett kostupplägg. En sjukgymnast kan se till att du tränar på ett sätt som gör att du kan tänja på gränserna utan att skada dig.

 

Sätt upp nya mål

 

Sannolikt förändrades dina mål efter att du fick din ryggmärgsskada . Kanske har du fått byta jobb eller hobbyer. Förlusten av tidigare mål kan göra dig nedstämd. Att sätta upp nya mål är ett annat sätt att stärka självkänslan. I stället för att döma dig själv utifrån tidigare förutsättningar, kan du staka ut nya vägar och visioner åt dig själv.

Detta kan du tänka på när du sätter upp nya mål:

  • Vad tycker jag om?
  • Vad skulle jag klara fysiskt som jag ännu inte lärt mig?
  • Vad har jag för karriärsmål?
  • Vad har jag för sociala mål?
  • Vad har jag för mål för min fritid?

 

Börja med att sätta upp ett mål och bryt sedan ner det i delmål. Delmålen ska vara så små att det första går att uppnå nästan omedelbart. Metoden bäddar för framgång och motiverar dig att fortsätta sträva efter nästa delmål tills du når ditt slutmål.

Om du till exempel har som mål att lära dig köra bil måste du börja med att sätta dig vid datorn för att kolla upp var du kan ta körlektioner med handmanövrering. Att skriva ner målen och göra ett diagram eller en fototavla kan också motivera dig.

 

Fokusera på det du är bra på

 

Istället för att koncentrera dig på vad du inte klarar, gå igenom vad du fortfarande är bra på. Vissa saker kan vara helt oförändrade. Om du tidigare var en duktig programmerare är du kanske fortfarande det. Andra saker kan ha förändrats men går att ändra efter dina nya förutsättningar.

Om du idrottade före skadan kan du försöka hitta en sport som går att anpassa till dina förutsättningar. Du kan kanske inte göra saker på samma sätt längre, men om du var en duktig idrottare tidigare är det fullt möjligt att du fortfarande är det.

Fokusera på dina färdigheter och det du är bra på för att komma ihåg vad du kan bidra med i samhället. Vetskapen att vi kan vara till hjälp för andra och har något att erbjuda det samhälle vi lever i, kan öka vår självkänsla.

Även om det ibland ser mörkt ut så kan du komma underfund med att saker och ting bara förändrats. Genom att äta hälsosamt och träna, sätta upp nya mål och fokusera på det du är bra på kan du öka självkänslan på ett effektivt sätt.

 

Texten är översatt från engelska. Annie Beth Donahue är en professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på  www.anniebethdonahue.com