Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Är du osäker på vilka rullstolshjul du ska välja? Här kommer några tips.

rullstolshjul

En aspekt som är viktig att överväga när du sätter ihop din rullstol, oavsett om den är manuell eller eldriven, är vilken typ av rullstolshjul som tillgodoser dina behov. Vilken typ du väljer beror på hur rullstolen kommer att användas – inomhus och/eller utomhus – samt vilka underlag och aktiviteter den måste klara. Rullstolshjul och däck har stor inverkan på användarens liv. Körupplevelsen, hastigheten, manövrerbarheten och styrförmågan – allt hänger ihop med hjulen och däcken. Att välja rätt komponenter är dock ingen enkel uppgift. Det är klokt att be en specialist (t.ex. en sjukgymnast eller vårdpersonal) hjälpa dig att välja en kombination som passar din livsstil och uppfyller dina krav i fråga om prestanda, underhåll och kostnad.

Rullstolshjul komponenter och egenskaper

Manuella rullstolar har normalt två hjuluppsättningar: ett par fram (så kallade länkhjul) och ett par bak (så kallade drivhjul). Elstolar kan ha upp till tre hjulpar (ett par drivhjul och två par länkhjul). Ett rullstolshjul består av ett däck, en fälg (och en drivring på manuella stolar), ekrar och ett nav. Navet sitter i hjulets mitt. Ekrarna fäster samman fälgen och navet. Däcket monteras på fälgen. Drivringen används för att skjuta fram rullstolen.
Ekrade fälgar liknar cykelfälgar och är tillverkade av metall. De har normalt mer än trettio ekrar. Magnesiumfälgar är tillverkade av syntetiska material och har normalt färre än tio ekrar.
Faktorer som är viktiga att överväga när du ska välja hjul till din rullstol är hjulens vikt och vilken miljö de kommer att användas i. Ekerfälgar är normalt lättare än magnesiumfälgar men kräver mer underhåll. De lämpar sig sämre för fuktiga miljöer. Magnesiumfälgar är nästan underhållsfria men kan påverkas av extrema temperaturer.

Hjulstorlek

Rullstolshjul finns i olika storlekar. På en manuell vuxenrullstol av standardtyp är drivhjulet normalt 24″ (ca 61 cm). På en elstol är drivhjulet oftast 18″ (ca 45,7 cm). Länkhjulens storlek börjar på 3″ (ca 7,6 cm). Hjulens storlek påverkar komforten och hur mycket kraft som krävs för att flytta rullstolen. Därför bör du välja ett drivhjul som gör att du sitter bekvämt i stolen och som samtidigt kräver så lite framdrivningskraft som möjligt.

Inställning och uppriktning

Hjulinställningen är mycket viktig. Den påverkar rullstolens köregenskaper, stabiliteten, slitaget på däcken och hur mycket kraft som fordras för framdrivning.Följande tre aspekter måste övervägas:
• Hjullutningen – hjulens inåtgående eller utåtgående lutning i höjdled. Hjullutningen gör rullstolen lättare att driva fram och förbättrar stabiliteten i sidled. Den här aspekten har störst relevans för personer som driver fram rullstolen själva.
• Ett betydande inställningsfel är felaktig skränkning, d.v.s. att de två bakhjulen lutar olika mycket. Sådana felinställningar bör undvikas eftersom de avsevärt ökar rullmotståndet och däckslitaget.
• Om ett hjul inte går rakt när det roterar runt axeln måste det riktas. Magnesiumfälgar riktas efter tillverkning och behöver inte riktas om förutsatt att de inte exponeras för extrema förhållanden. Ekerfälgar är mer känsliga på så sätt att vissa förhållanden kan leda till att ekrarna böjs. Sådana problem måste åtgärdas av en kvalificerad hjulmekaniker.

Däcken då?

Rullstolsdäck kan vara pneumatiska (luftfyllda), solida eller punkteringsfria (fyllda med skum, polyuretan eller gummi). De kan vara mönstrade eller släta beroende på vilken typ av underlag de ska användas på. Som tumregel bör du tänka på att däcken påverkar hur lätt rullstolen rullar på olika underlag. Ju hårdare däck, desto lättare blir det att driva fram rullstolen. Ju mjukare däck, desto tyngre blir framdrivningen. Välj mellan följande alternativ:
• Pneumatiska (luftfyllda) däck töms helt om de punkteras och blir successivt mjukare även utan skador men ger en jämn och mjuk körupplevelse.
• Solida däck är i princip underhållsfria och hinner sällan slitas ut under en rullstols brukbarhetstid. Körningen blir dock stötigare.
• Punkteringsfria däck är pneumatiska däck fyllda med ett halvsolitt material. De kan inte punkteras och ger en mjukare körupplevelse än solida däck.
Själv använder jag en elrullstol och har prioriterat den estetiska aspekten. Jag har valt svarta, solida däck till min stol. Det är verkligen otroligt snyggt, men nackdelen är att det skumpar mer och att det gnisslar när jag kör på trä- eller marmorgolv.

Slutsats

Det finns fördelar och nackdelar med alla typer av rullstolhjul. En genomsnittlig användare märker förmodligen inte av några större skillnader, vilket däremot en mycket aktiv användare gör. Du kanske behöver flera olika hjul för olika användningsområden. Eller så kanske du behöver avancerade hjul som inte är avsedda för normalanvändaren. Det finns inga begränsningar, förutom plånboken förstås.