Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Sitski, monoski och mycket mer: tillgänglig skidåkning för personer med funktionshinder

Sitski, monoski och skidåkning
Dela detta innehåll:

Det sägs ofta att personer med funktionshinder bör sikta mot stjärnorna, men vad sägs om att sikta mot skidorna istället? Utrustningen har utvecklats och idag finns både sitski och monoski som rullstolsanvändare och andra funktionshindrade kan använda för att flyga nedför bergssluttningarna i hög hastighet. Alpin skidåkning är till och med en paralympisk vintergren!

Sitski och monoski

En sitski är en skida med en fastmonterad, fjädrad stolsits som åkaren sitter i. Under sitsen sitter en stötdämpare som gör åkningen mer bekväm. Sitsen är fäst på skidan med en stadig metallram. Genom att röra överkroppen och med kryckstavar (kryckliknande stavar med skidor längst ner) fästa i händerna kan åkaren kontrollera hastigheten och skidans rörelser.
Sitskin uppfanns på 1960-talet och är avsedd för rullstolsanvändare eller personer med andra rörlighetsnedsättningar eller förlamning. Till en början specialkonstruerades varje sitski för den enskilda användaren. De första konstruktionerna var dock ganska tunga och otympliga vilket gjorde dem svåra att använda i vissa typer av pister.
Tekniken förbättrades successivt och på 80-talet blev sitskin alltmer avancerad. Moderna sitskis är mycket lätta och kan användas i de flesta backar. Tidigare tillverkades sitskis av glasfiber vilket gjorde dem tyngre; många åkare hade svårt att använda dem utan hjälp av en annan person.
Skidan på en sitski är en så kallad monoskida. Det finns olika varianter beroende på skidåkarens funktionsnedsättning, t.ex. förlamning eller amputerade ben. På skidan sitter en fjädrad stol som åkaren sitter i, fastspänd med säkerhetsbälte.
Det finns också sitskis där en icke funktionshindrad person står upprätt och styr en sittande person med funktionshinder framför sig när de susar nedför backen.

Fokus: sitskiåkaren Josh Dueck

Kanadensaren Josh Dueck var skidåkare redan innan han blev funktionshindrad. En ryggradsskada till följd av en skidolycka 2004 gjorde honom förlamad från midjan och nedåt. Dueck var fast besluten att fortsätta åka skidor, och när han började undersöka vilka alternativ som fanns upptäckte han sitski-tekniken, som han idag tävlar med på internationell nivå.
Dueck blev först med att göra en bakåtvolt i sitski och har tävlat i hela världen, bland annat i de paralympiska vinterspelen i Sotji.
En av de utmaningar han har stött på är att olika sitskis lämpar sig för olika typer av skidåkning – vissa passar bra för tekniska grenar som slalom medan andra ger bättre stabilitet. Tillsammans med Kanadas paralympiska skidlag har han tagit fram en sitski som fungerar bra i alla paralympiska alpina discipliner, samt för hans egen uppvisningsåkning, t.ex. den berömda bakåtvolten. De tittar också på stolens och fjädringens konstruktion och alla ändringar syftar till att förbättra säkerheten, stabiliteten, hastigheten eller prestandan.

En sitski i aktion

En beskrivning, hur utförlig den än är, kan aldrig bli detsamma som att se dessa fantastiska, strömlinjeformade färdmedel och skickliga idrottare i aktion. Den här filmen från Disabled Sports USA visar att den här fartfyllda aktiviteten passar perfekt för alla funktionshindrade kicksökare som letar efter en ny hobby.


Om du är intresserad av att börja åka sitski kan du ta kontakt med de lokala skidklubbarna där du bor och fråga om de erbjuder sitski. Du kan också kontakta det nationella parasportförbundet för vinteridrott för att hitta närmaste klubb.