Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Går det att yoga efter en ryggmärgsskada? Testa dessa övningar!

Yoga efter en ryggmärgsskada
Dela detta innehåll:

Om du brukade utöva yoga förut kanske du undrar om du fortafarande kan yoga efter en ryggmärgsskada.

Du kanske tänker att det är för många ställningar som du inte längre kan göra. Eller så kanske du är rädd att skada dig.

Om du är intresserad av att återuppta eller börja med yoga efter en ryggmärgsskada, prata först med din läkare om vad du kan göra fysiskt. När du vet vad du vågar ge dig på kan du titta lite närmare på dessa fem rullstolsvänliga yogaställningar för att se vilka som kan passa dig.

Yoga efter en ryggmärgsskada

Övning 1

Andas in medan du lyfter ett ben och korsar det över det andra. På utandningen lutar du dig framåt vid höfterna. Upprepa denna process samtidigt som du andas in och ut i 3 till 5 andetag. Upprepa därefter övningen med benet på andra sidan.

Övning 2

Övning 2 är bra för att lindra spänningar och minska tröttheten i ryggen. Starta på inandningen genom att föra din vänstra hand över ditt högra ben. Använd andra armen som stöd. På utandningen vrider du dig så långt som du kan och som känns bekvämt och tittar över din högra axel. Stanna kvar i denna position i 3 till 5 andetag. Upprepa därefter stretchövningen på vänster sida.

Övning 3

Under inandning lyfter du din högra hand rakt upp och över huvudet. Använd din vänstra arm som stöd. När högerarmen är helt utsträckt och du inte når längre över huvudet andas du ut. Stanna kvar i denna position i 3 till 5 andetag. Upprepa sedan på andra sidan genom att sträcka ut din vänstra arm.

Övning 4

Ta tag i låren eller håll i rullstolen som stöd. Sänk hakan ner mot bröstet samtidigt som du kröker ryggraden och böjer överkroppen framåt. Stanna kvar i denna position i 3 till 5 andetag.

Övning 5

Andas in samtidigt som du lyfter armarna. Med armarna fortfarande lyfta korsar du sedan dina armar vid armbågarna på utandningen. Dina händer ska nu hamna med handryggarna mot varandra. Stanna kvar i denna position i 20—30 sekunder. Kom ihåg att andas in och ut hela tiden.

Videor om rullstolsyoga

De här fem övningarna är en bra början, men det finns många fler övningar som du kan göra från en sittande position. Det finns flera videor på YouTube med övningar inom yoga efter en ryggmärgsskada, och ännu fler om sittande yoga, eller stolsyoga, som kan anpassas för rullstolsanvändare.

Se alltid till att du följer din läkares rekommendationer, eftersom en del yogaställningar är gjorda för personer som måste sitta av andra anledningar, till exempel vid långa flygresor. De behöver kanske inte ha samma säkerhetstänk som du.

Matthew Sanford är en känd rullstolsyoga-instruktör. Matthew förlamades när han var 13 år och är en av världens mest inflytelserika personer inom yoga  för funktionshindrade. I den här videon kan du lyssna till hans historia.

För ett längre yogapass kan du titta på den här videon om ”Mindful chair yoga”. Det är en avkopplande 30-minutersvideo som hjälper dig att få kontakt med din kropp och bli medveten om vad du känner i kroppen medan du gör mjuka och skonsamma övningar.

Hur blir jag hjälpt av rullstolsyoga?

Rullstolsyoga ger dig många av fördelarna som traditionell yoga ger. Det sänker dina stressnivåer och minskar ångest. Mentalt kan det öka ditt fokus och din klarsynthet.

Fysiskt ökar yoga flexibiliteten, styrkan och förbättrar balansen. Det kan även öka din lungkapacitet.

De här förändringarna kommer att förbättra din allmänna känsla av välbefinnande och även göra att du sover bättre på natten.

Nu när du har fått all den här informationen är det dags att besöka din läkare och börja njuta av lite yoga. Namaste!

 

Texten är översatt från engelska. Skrivet av:  Annie Beth Donahue ‒ professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com