Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Küschall Champion: En rigid, vikbar rullstol

Küschall Champion rullstol

Har du någonsin önskat dig en rullstol med prestandan hos en rigid rullstol och med fördelarna hos en vikbar modell? Küschall Champion är ledande i sin klass och blev för 31 år sedan den första rigida, vikbara rullstolen. Löpande förbättringar har gjort den lika populär idag som den var när den först lanserades. Med denna nya rullstolsgeneration har standarden satts till högsta nivå.

Ny design

Champion-rullstolens nya design går inte att skilja från en rigid motsvarighet. Stabiliteten och styvheten ger en körprestanda jämförbar med den hos en rigid rullstol. Andra egenskaper är steglös inställning av sitthöjden fram och bak samt enkel justering av balanspunkten. På så sätt kan alla anpassa sin Champion-rullstol efter just sina behov.

Rullstolens kompakta format och låga vikt gör den mycket lätt att fälla ihop och hantera. Detta gör den idealisk för aktiva användare som ständigt är på språng. Rullstolen har en unik funktion som gör att den går att fälla horisontellt vilket innebär att den ryms även i små bilar. Champion-modellen har sedan 1986 varit den minsta aktiva vikbara rullstolen på marknaden.

Material och stilar

Champion-rullstolen finns i aluminium, titan och carbon. Utförandet i titan är starkt och reptåligt. Här får du hållbarhet samtidigt som du slipper vikten.

Med Champion-modellen har man inte tummat på designen. Den är en riktig pärla att beskåda! Rullstolen finns i många olika färger och kombinationer och kan anpassas enligt egna önskemål. 

Andra anpassningar

Küschall Champion går att anpassa på många olika sätt utifrån den enskilde användaren. Balanspunkten går att ställa in i nio positioner och ryggstödet i fem vinklar. 

Tack vare mjuklåsningsfunktionen på ryggstödet öppnas inte rullstolen helt plötsligt när du väl vikt ihop den. Detta är standard på alla rullstolar.

Det går att få ner rullstolen i ett kompakt format på 765x390x285 mm genom att vika ihop den och ryggstödet och ta av drivhjulen. På så sätt får den plats även i mycket små bilar.

Küschall Champion – mer än bara praktisk

Küschall Champion är inte bara ett praktiskt verktyg för användaren utan erbjuder även oberoende. Tanken på en vikbar, rigid rullstol kom ifrån Rainer Küschalls egna personliga erfarenheter.

Efter sin ryggmärgsskada vid 16 års ålder, började Rainer att köra bil igen. Även om han kunde ta sig in i bilen på egen hand så var han beroende av andra för att lasta in rullstolen i bilen och plocka ut den åt honom.

En dag, när det var varmt ute, började Rainer må dåligt när han körde. På grund av sin skada kunde han inte svettas och han visste att överhettning skulle kunna vara farligt för honom. Han körde in på en bensinmack och öppnade bildörren för att kalla på två personer som stod på utsidan. Han hoppades på att fånga deras uppmärksamhet och få dem att hämta vatten åt honom.

När personerna fick syn på Rainer, och insåg att han var rörelsehindrad, blev de rädda och stängde dörren till hans bil. I det läget insåg Rainer att om han inte kunde komma åt sin rullstol själv, så var han fånge i sin egen bil.  

Efter denna händelse beslöt han sig för att designa en rullstol som han kunde vika ihop och flytta från knäet och bak i passagerarsätet. Så föddes idén om Küschall Champion-rullstolen. Allt sedan den kom ut på marknaden har den hjälpt många användare till ett mer oberoende liv med mindre begränsningar.

 

Texten är översatt från engelska. Annie Beth Donahue är professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com