Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Hur man gör livet enklare: En lista över praktiska saker

Praktiska saker för dig som är rullstolsburen

Har du någonsin gjort ett köp och sedan undrat hur du någonsin kunde leva utan det föremålet? Det har vi. Det finns vissa saker som är till nytta när du är rullstolsburen. För att du ska slippa gissa dig till vad de här sakerna är, kommer här en lista över våra toppval.

 

  1. Rullstolshandskar – Om det inte är kallt ute, kanske du inte ser handskar som en nödvändighet. Men tänk efter. Om du själv driver fram rullstolen manuellt, hur smutsiga är inte dina hjul? Även när du inte driver på däcket själv, stöter dina handflator och handleder ofta mot hjulet. Handskar hjälper till att hålla händerna rena. De ger dig också ett bättre grepp. Om du är svettig från värme, ansträngning eller nervositet, ger hala händer dig mindre kraft bakom varje tryck.
  2. Handdesinfektion – Oavsett om du har handskar eller inte, kommer du nog ändå vilja ha handdesinfektion. Dina händer är ändå lite smutsigare då smuts och bakterier som finns på marken förmodligen också finns på dina fingrar. Och när du äter, snyter dig eller gnuggar dig i ögonen, kommer dessa baciller och bakterier sannolikt att hamna i ditt ansikte, och vem vill det – rullstolsburen eller inte?
  3. Våtservetter – Alla skulle egentligen behöva ha med sig ett paket våtservetter. Men de är särskilt användbara för dig som är rullstolsburen. Min dotter får ofta fläckar på sina handleder och på sina kläder av att hon lutar sig mot rullstolens däck. Våtservetter kan användas för att torka bort dessa fläckar. Och naturligtvis är våtservetter bra för att torka bort spill från drycker som du t ex haft mellan knäna när du kör över en ojämnhet.
  4. Stödhandtag  – Du kanske inte behöver en vård- eller sjuksäng, men att använda någon form av stödhandtag på din vanliga sängram kan vara en smart lösning. Du kan använda stödhandtaget som extra hjälp för att sätta dig upp i sängen eller vid i- och urstigning ur sängen. Ett stödhandtag kan också användas för att hålla balansen vid påklädning. Det är bara viktigt att alltid komma ihåg att följa tillverkarens instruktioner när du installerar ett eget stödhandtag. Säkerheten först!
  5. Dryckeshållare– På tal om att behöva våtservetter för att torka upp spilld dryck, så är ett sätt att undvika att spilla att montera en dryckeshållare på din rullstol. Det blir som att ha en extra hand när du behöver kunna hålla din dricka och samtidigt röra dig runt fritt.
  6. Rullstolsväska – Vissa rullstolar har en ryggsäck på ryggstödet. Om din inte har det kanske du skulle investera i någon form av väska eller påse. Dessa är bra för förvaring av medicin och andra nödvändigheter. Se till att påsen är lättillgänglig så att du själv kan nå den och på så sätt lätt kan slänga in dina nycklar, plånbok, telefon eller annat du behöver.
  7. Reparationslappar för däckslang – Du kanske aldrig någonsin tänkt på det här, men vad skulle hända om du var på semester eller på besök i en nöjespark och du plötsligt får punktering på rullstolen? Det skulle verkligen inte vara roligt! Du skulle bli beroende av andra för att ta dig fram, eller du kanske måste bäras. Att ha reparationslappar och en liten pump med dig kan tillfälligt lösa problemet tills du kan få det ordentligt reparerat.

 

 

En sprayflaska – Vid en ryggmärgsskada kan det vara svårt att reglera sin kroppstemperatur. Dessutom kan vissa läkemedel orsaka överhettning. Särskilt under sommarmånaderna kan det vara bra att ha en sprayflaska att ta till. Om du blir varm kan du spreja lite vatten på dig som svalka.

 

Texten är översatt från engelska. Författare: Annie Beth Donahue är en professionell författare med fokus på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com