Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Förälder i rullstol: Tips som gör det lättare

Att vara förälder i rullstol

Att vara förälder i rullstol är som föräldraskap i allmänhet – det är en av de mest utmanande saker du någonsin kommer göra. Oavsett om du har suttit i rullstol en tid, och funderar på att skaffa barn eller om du redan är förälder, men nyligen fått en ryggmärgsskada , kanske du undrar hur svårt föräldraskap från en rullstol kan vara.
Först kanske du tror att den fysiska aspekten blir för utmanande. Men det är viktigt att komma ihåg att alla föräldrar upplever utmaningar i uppfostran av sina barn, oavsett fysisk förmåga. Troligtvis blir dina utmaningar inte fler, men de kommer att vara annorlunda än andras.
Genom att göra lite anpassningar av din livsstil, kommer det inte vara svårare att vara förälder i rullstol än att vara förälder i allmänhet.

 

Förälder till spädbarn och småbarn

Att ta hand om spädbarn och småbarn är den fysiskt mest utmanande fasen i föräldraskapet. Merparten av den utrustning som du använder för bebisen kommer att behöva ändras eller anpassas. Till exempel kan du behöva ändra höjden på skötbordet.

Särskilda spjälsängar har utformats för föräldrar som använder rullstol. Det är bättre att köpa en spjälsäng som är speciellt gjord för ändamålet, för att säkerställa att den uppfyller alla säkerhetsstandarder, snarare än att försöka bygga din egen.

En av de mest fysiskt krävande sysslorna är att ta upp en baby eller litet barn som leker på golvet. En del föräldrar skapar en inhägnad lekplats till sitt barn. På så sätt kan barnet leka tryggt och sedan tas upp från golvet med lätthet.
Och som vilken förälder som helst med ett spädbarn eller litet barn, kommer du att märka att ditt största problem kommer vara trötthet. Föräldraskap är tröttsamt nog, men att vara förälder i rullstol kommer kräva ännu mer energi. Ge dig själv tillåtelse att ta pauser. När ditt barn sover middag, gör det du också. Kom ihåg att ta hand om dig själv.

 

Förälder till barn i skolåldern

Att vara förälder till skolbarn ställer inte så stora fysiska krav, men bjuder på nya utmaningar. En av dessa är att delta i olika sammanhang i skolan. En del evenemang är inte alltid handikappvänliga.
De flesta skolor ska vara tillgängliga, eftersom de också ska kunna ta emot elever i rullstol, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bra sittplats när det spelas en skolpjäs eller konsert. Eller så är en studieresa du vill följa med på kanske inte så tillgänglig som du hade hoppats.

Att vara förutseende och ringa i förväg kan spara en massa problem. Om du har en plan och vet i förväg var tillgängliga entréer och sittplatser finns, kommer du att kunna fokusera på att njuta av evenemanget, och inte att hela tiden läsa av miljön.

Vissa föräldrar till äldre barn är oroliga för att deras funktionshinder kommer att ha en negativ inverkan på deras barn. Kanske de kommer att ses som en börda. Kanske deras barn kommer att oroa sig för sina föräldrars hälsa och inte kunna njuta av sin barndom.

I själva verket blir många barn som fostras av en förälder med funktionshinder ofta mer ansvarsfulla och medkännande än sina jämnåriga. De lär sig att vara oberoende, hjälpsamma och omtänksamma mot andra.
De kommer också att bli uppfinningsrika då de ser dig anpassa dig till omgivningen och ha en bra attityd och samtidigt behöva navigera bland utmaningarna.

 

Kommer jag att lyckas?

Att vara förälder i rullstol kan ibland tyckas som en väg som är för svår att gå. Men du måste komma ihåg att alla föräldrar utmanas på något sätt, och dina potentiella utmaningar kanske inte är så svåra som du föreställer dig.
Föräldraskap är en livsförändrande upplevelse, och rullstolen ska inte behöva hindra dig från att göra och njuta av saker som du önskar.
Dina barn kan uppfostras i okonventionella och unika sätt, men olika är inte per automatik samma som dåligt. Vad som är viktigare och betyder mer än föräldrarnas fysiska förmågor, är om barnet är älskat och omhändertaget. Om du lär dem att vara respektfulla och vänliga och ge dem de verktyg de behöver för att bli framgångsrika vuxna, är det allt som betyder något.

Författare: Annie Beth Donahue är en professionell författare med hälsa och funktionshinderfokus. Du hittar henne på www.anniebethdonahue.com