Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Upplev friheten med en manuell rullstol – mobilitet i dina händer!

rullstol

Att förlora sin självständighet är en av de saker som många användare av manuell rullstol oroar sig för mest. Utsikterna att vara beroende av andra för att göra ens de enklaste saker, eller att resa är mycket begränsande. Att välja en manuell rullstol ger dig friheten att ta dig dit du vill utan att behöva förlita dig på andra. Du kan ta dig ut och besöka butiker, eller resa på egen hand för att träffa dina vänner, allt vid en tidpunkt som passar dig och ingen annan.

Är en manuell rullstol det som jag ska ha?

Om du funderar på en manuell rullstol måste du tänka över om du verkligen vill driva hjulen själv hela tiden. Det krävs en del styrka att hålla stolen i rörelse, så om du är äldre eller inte är så stark, kanske en eldriven rullstol skulle vara ett bättre val för dig. Om du däremot har kraften och orken att själv driva hjulen är en manuell rullstol det bästa alternativet, eftersom den är mycket lätt och enkel att använda och underhålla.

Manuella rullstolar drivs framåt med hjälp av båda armarna, vilket ger en del motion som är bra för din hälsa. Om stolen används fel kan det emellertid leda till armskador på grund av den repetitiva rörelsen. Det är mycket viktigt att du ber arbetsterapeuten visa dig hur du ska köra rullstolen så att du använder armarna effektivare och undviker skador.

Om du känner att du skulle kunna använda en manuell rullstol det mesta av tiden men behöver lite hjälp med framdrivningen ibland, finns det ett antal lösningar där en liten och lätt motor (drivaggregat) som kan hjälpa till i motluten monteras på din manuella rullstol.

Vilka andra fördelar finns det med manuella rullstolar?

Det är viktigt att förstå att manuella rullstolar skiljer sig väldigt mycket från eldrivna rullstolar. Bakhjulen på en manuell rullstol är mycket större än framhjulen. Detta är viktigt för framdrivningen men har även den stora fördelen att det ökar åkkomforten vid körning på ojämnt underlag mer än på många andra rullstolar. En eldriven rullstol har ofta en stötigare gång på grus och andra ojämna underlag på grund av att hjulen är mindre. Det är därför du ofta ser att rullstolsanvändare helst använder manuella rullstolar, även med assistans, istället för eldrivna rullstolar vid körning på ojämnt underlag.

För mer aktiva användare har manuella rullstolar ytterligare en fördel. Med lite övning går det att lära sig att balansera stolen på bakhjulen, vilket underlättar när man ska ta sig över trottoarkanter, höga trösklar och gräsytor som annars skulle utgöra ett hinder och innebära att man inte skulle kunna köra vidare med rullstolen utan hjälp. Att kunna ta sig förbi dessa hinder ger en mycket större rörelsefrihet för rullstolsanvändare och gör att de kan ta sig till platser som de tidigare inte har kunnat besöka.

Vart vill du kunna ta dig med din manuella rullstol?

Att uppleva friheten som det ger att kunna ta sig runt på egen hand är fantastiskt, men du behöver fortfarande planera din resväg i detalj för att vara säker på att du inte kommer att fastna vid ett oväntat hinder. En manuell rullstol ger dig mycket större rörelsefrihet, men den betyder även att du förmodligen kommer att vara själv när du stöter på svårigheter, så att gå igenom din resrutt i förväg om du ska ta dig till en ny plats är viktigt för att säkerställa en smidig och bekymmersfri resa.

När du väl har fått lite erfarenhet av att använda en manuell rullstol kommer du att märka att du tar dig runt snabbare, och betydligt smidigare än vad som annars skulle vara fallet.