Passionate People

Inspiration, idéer och annat intressant


innehåll för personer med nedsatt rörlighet

Fem roliga rullstolsaktiviteter för barn

Rullstolsaktiviteter

Olika årstider bjuder på olika väder, vilket innebär att det alltid finns nya, roliga rullstolsaktiviteter för barn. Våren är tiden för trädgårdsarbete och utelek. På sommaren är det strandliv som gäller. Hösten är perfekt för bakning och att leka i löven. Vintertid sysselsätter vi oss med brädspel och pyssel och ibland äventyr i snön.

Fem fantastiska rullstolsaktiviteter för barn som kan anpassas året om, oavsett väderlek.

  1. Gör egen play dough. Det finns många recept på play dough på nätet. Degen kan varieras om man tillsätter karamellfärg. Använd fantasin och ta hjälp av färger eller blandningar som matchar tillfället. Här är ett bra recept som är lätt att anpassa. När barnen lekt klart med degen går det att göra  Oobleck av den genom att tillsätta vatten. Barn älskar känslan av denna gegga, men det blir lite söligt!
  2. Gör konstverk med årstidens naturliga material På våren kan man leta efter blommor att pressa eller torka och till exempel tillverka bokmärken för barn. På sommaren kan man ta sand från stranden och göra  sandkonst. På hösten kan man göra konstverk av löv. Löv är mycket mångsidiga och kan användas på olika sätt.
  3. Gör en krans.  Det enda du behöver är material från naturen, tjockt papper och lim. Använd löv på hösten, blommor och gräs på våren och sommaren eller gröna växter på vintern. Börja med att leta upp de bästa materialen till din krans utomhus.  Det här är så enkelt att även mycket små barn klarar det med lite hjälp.
  4. Gå på utflykt. Vilka spännande resmål finns i din närhet? Välj destination utifrån väderlek. Varma och sköna dagar lämpar sig för utflykter till sevärdheter utomhus eller en bondgård i trakten. Vissa gårdar har egen mejeriverksamhet och anordnar fårsafarin. Utomhusteater är en annan trevlig aktivitet när vädret är rätt. Under kallare delar av året är det bättre att gå på museum, experimentverkstäder eller lokala verksamheter som erbjuder rundvisningar. Ring alltid i förväg för att förhöra dig om tillgängligheten och om de flesta attraktioner går att se om man sitter i rullstol.
  5. Gör en utomhusborg med hemlig stig. Barn älskar hemliga gömställen och stigar. Leta upp en tillgänglig yta i trädgården och förse barnen med rekvisita. Kartong, grenar, stolar och filtar är bra att ha. Bygg en snövall på vintern och gräv ut en hemlig stig. Beroende på hur rörliga barnen är måste du kanske hjälpa barnen att bygga fortet och låta dem leka inuti det.  Ta hjälp av barnen när du ska kratta löv på hösten och  låt dem göra en labyrint med önskad svårighetsgrad. Det enda kruxet är hur svårt det är att röra sig över ytan. Det är inte bara roligt att bygga ett fort utomhus – det är också en bra övning för kropp och själ.

 

Utöver dessa unika aktiviteter finns det många vanliga rullstolsaktiviteter för barn och de går att anpassa efter årstid. Använd färger och material som passar för årstiden i konstprojekt. Byt ut spelpjäser mot ekollon, kottar, snäckskal eller något annat när ni spelar brädspel. Laga mat utifrån olika högtider eller vad årstiden har att bjuda.

Så ge dig ut och ha lite familjekul med ditt barn! Att sitta i rullstol ska inte stänga barn ute från traditioner och aktiviteter som vi alla älskar – oavsett tid på året!

 

Texten är en översättning från engleska.
Skrivet av: Annie Beth Donahue är en professionell skribent med inriktning på hälsa och funktionshinder. Du hittar henne på  
www.anniebethdonahue.com